U SEČNJU KUPILI 12 ELEKTRIČNIH BICIKALA ZA POTREBE GERONTODOMAĆICA

Brže do iznemoglih sugrađana

Od 2.440.000 dinara koliko je na konkursu Ministarstva zaduženog za demografiju i populacionu politiku dodeljeno Komisiji za populacionu politiku opštine Sečanj, 840 hiljada dinara je opredeljeno gerontološkim službama. Zahvaljujući tome, nabavljeno je 12 električnih bicikala koje je u sredu, 18. decembra, predsednik Opštine Sečanj, Predrag Rađenović, dodelio gerontodomaćicama kako bi lakše stizale do svih onih kojima pomažu.
Komisija za populacionu politiku je na taj način pokazala da vodi računa o posebnoosetljivoj kategoriji stanovništva – starijoj populaciji.
– Prema podacima Centra za socijalni rad, Opštine i Doma zdravlja neke od gerontodomaćica obilaze dnevno i po 14 staračkih domaćinstava, a njihovo radno vreme je duže od osam sati. Smatram da će im bicikli malo olakšati izvršavanje obaveza – kaže Nataša Rađenović, predsednica Komisije za populacionu politiku opštine Sečanj.
Na teritoriji sečanjske lokalne samouprave radi 12 gerontodomaćica. Jedna je stalni radnik Centra za socijalni rad, a njih 11 je angažovano preko Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) iz Novog Sada. Sve su prošle posebnu obuku i imaju sertifikate za rad. One su sklopile ugovor o delu, a pored plate koju redovno dobijaju, uplaćuju im se i doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje, sredstvima iz budžeta lokalne samouprave.
Ekumenska humanitarna organizacija je u septembru 2015. godine dobila licencu za pružanje usluge pomoći u kući, koju izdaje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Program pružanja usluga kućne nege i pomoći u kući se sprovodi u Novom Sadu i opštinama – Bački Petrovac, Plandište, Sečanj, Raška i Odžaci.

  • Jednim punjenjem baterije do 35 kilometara
    Električne bicikle „milg” Sečanj je kupio u Pančevu, od firme „CSM 2917”, po ceni od 62.400 dinara za komad (sa PDV-om). Isti proizvod Pančevci kupcima nude i posredstvom interneta, a oni koji se odluče da ga kupe do 10. januara, dobiće ovaj bicikl na popust i platiti 64.800 dinara.
    Maksimalna brzina bicikla je 25 kilometra na čas, a nosivost 150 kilograma. Vek baterije je 800 punjenja, a kilometraža koja se može preći jednim punjenjem baterije iznosi najviše 35 kilometara.

B. Š.