U SELIMA PROSLAVLJAJU NOVU GODINU MAHOM KOD KUĆE ILI u GRADU

Kakvu-takvu ponudu imaju jedino kafići

Dok u gradu, makar u užem centru, blješte ukrasi, ringišpil, figure jelki i Deda Mraza, a brojni lokali najavljuju nezaboravan provod za doček, u većini sela ništa ne ukazuje na to da se bliži 31. decembar. Dekoracija u centru sela nema ili su vrlo skromne, a vrlo je slaba i ponuda programa proslava.

PAMTE SE TOMBOLE I TAMBURAŠI
Odavno ne postoje organizovani dočeci Nove godine u salama domova kulture, lovačkih i vatrogasnih društava, a retko koje selo ima restoran – ostaje samo poneki kafić, gde se najčešće ne pripremaju velika novogodišnja slavlja.
Ko od Melenčana bude želeo provod, najbolje je da veče 31. decembra provede negde van sela, savetuje stanovnica Melenaca Slađana Halas.
– Može se izaći u kafić „N & N”, ali ne verujem da je nešto posebno spremljeno povodom Nove godine. Svojevremeno su dočeci organizovani u Lovačkom i Vatrogasnom domu, kao i u motelu „Lipov cvet”, ali već 6-7 godina toga nema. Moja porodica obično ide u grad na proslavu – sin tinejdžer Novu godinu će dočekati sa društvom u jednom zrenjaninskom kafiću. Nemamo prazničnu dekoraciju u centru sela, mesna zajednica sigurno neće ništa postaviti – nedostaje nam čak i ispravna rasveta na ulicama – kaže ona.
Neznatno bolja situacija jeste u Perlezu, gde meštane koji ostanu u selu očekuju uzbudljivi trenuci uoči ponoći, kaže Perležanka Jelena Martinov. Kako navodi, mladi uglavnom doček Nove godine slave u dva kafića u selu uz živu muziku, a stariji veče provode ili kod kuće ili u restoranima u gradu.
Ž.Mišić & M. Maričić

Opširnije u štampanom izdanju