U SLAVU ZAJEDNIŠTVA: PETO „EVROPSKO SELO” U HALI SPORTOVA „MEDISON”

Praznik etničke i kulturne raznolikosti

Peti put je, povodom Dana Evrope, u Zrenjaninu održana manifestacija „Evropsko selo” – u četvrtak, 12. maja, u Hali sportova „Medison”. Đaci iz 25 osnovnih škola na štandovima su predstavili tradiciju i običaje zemalja članica Evropske unije. Inicijativa je potekla iz Osnovne škole „Mladost” u Tomaševcu i direktora Slobodana Rakića.
Ovogodišnju manifestaciju je otvorio zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.
– Na ovom skupu u Zrenjaninu bio sam i pre dve godine. Izvanredna je mogućnost da se školska deca upoznaju sa zemljama Evropske unije, što Delegacija EU u Srbiji u potpunosti podržava – rekao je Benedikt, zahvalivši se gradonačelniku Čedomiru Janjiću i Gradu Zrenjaninu na srdačnom prijemu i organizaciji. – Nadamo se da će se ova ideja proširiti i na ostale gradove u Srbiji, ali Zrenjanin je svakako pionir u tome. Proteklo je 66 godina od kada su učinjeni prvi napori da se pomire evropske države prethodno suprotstavljene u ratu, Francuska i Nemačka, što je potom rezultovalo i stvaranjem Evropske unije. Danas ona broji 28 članica. Nadamo se i želimo da 29. članica bude Srbija.
Gradonačelnik Janjić je izrazio ponos što je „Evropsko selo” održano već peti put.
– Naša deca na taj način saznaju mnogo toga što nisu znala o tim državama i sigurno da je to korisno – istakao je Janjić. – Zahvaljujem se, pre svega, direktorima škola i nastavnicima koji nas podržavaju u ovom projektu, naravno i učenicima koji se trude da prikažu ono najinteresantnije iz svake zemlje.

FONDOVI ZA PODSTICAJ
– Nama je kroz IPA programe dostupno više od 200 miliona evra na godišnjem nivou, ali u procesu pristupanja Srbija ima pravo da koristi i druge briselske fondove – rekao je Dražen Lovrić, predstavnik Fonda za evropske poslove AP Vojvodine . – Naša kancelarija je uvek podržavala i projekte koji se bave edukacijom o EU i pisanju projekata. Pokušaćemo da u narednom periodu za zrenjaninsko „Evropsko selo” da obezbedimo i neka dodatna sredstva koja dolaze iz Brisela ili IPA fondova.

VISOKE ZVANICE
„Evropskom selu” prisustvovli su i zamenica ambasadora Rumunije Luminica Balan, drugi sekretar ambasade Grčke Panajotis Janakuljas, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske Stjepan Glas, viši savetnik ambasade Kraljevine Holandije Duško Krsmanović, predstavnici Fonda za evropske poslove AP Vojvodine Milan Čežek i Dražen Lovrić, te Snežana Pupovac, predstavnica „EU info pointa” iz Novog Sada. Za goste je priređen prijem u baroknoj sali Gradske kuće.
NAJBOLjI – VUKAN, IGOR I VLADISLAVA
Učenici su i ove godine poikazali izuzetno znanje u kvizu posvećenom poznavanju Evropske unije. Pobednik je Dušan Vukan iz Onovne škole „Petar Petrović Njegoš”, koji je osvojio bicikl, drugoplasirani je Igor Ludajić iz OŠ „Drugi oktobar”, koji je dobio tablet računar. Treća nagrada – vaučer za kupovinu knjiga – pripala je Vladislavu Stefanoviću iz OŠ „Đura Jakšić” u Zrenjanin. Vaučere za kupovinu knjiga, za osvojeno četvrto, peto i šesto mesto, zaslužili su Aleksa Vulićević (OŠ „Vuk Karadžić”), Jovan Bogdanović (OŠ „Dositej Obradović”) i Nađa Markov (OŠ „Svetozar Marković Toza” iz Elemira).

SARADNjA GRČKE I „CVIJIĆA”
Ambasada Grčke u Srbiji koja svesrdno pomaže manifestaciju, od samog početka, organizovaće posetu učenika Osnovne škole „Jovan Cvijić” Ambasadi. Ova škola je na manifestaciji predstavljala Grčku.

BRANKA JAJIĆ