U SUBOTU ETNO FESTIVAL NA BAGLJAŠU: „Banatska priča” dvanaesti put

„Banatska priča”, etno festival koji tradicionalno organizuju Udruženje građana „Asocijacija za razvoj Bagljaš” i Mesna zajednica „Veljko Vlahović”, biće održana na Bagljašu, dvanaesti put, u subotu, 19. maja.

Zvanično otvaranje Festivala je u 12 časova, a program čiji su učesnici članovi brojnih kulturno umetničkih društava, asocijacija, udruženja, pevačkih grupa, sekcija i radionica, potrajaće sve do 19 časova. Voditeljka je mr Branka Jajić.

U 11 časova u sali Mesne zajednici „Veljko Vlahović” biće svečano otvorena izložba radova u duborezu Đorđa Bakića.

U okviru manifestacije je program za decu, koji počinje u 10 časova – predstaviće se najmlađi izvođači iz vrtića i škola, plesni ansambli, kao i horisti… Voditeljka je Ana Antin.

Na konferenciji za novinare, održanoj danas u multimedijalnoj sali gradske kuće, manifestaciju su najavili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, direktor finasija kompanije „Gomeks”, sekretarka Mesne zajednice „Veljko Vlahović” Marija Janković i direktor Kulturnog centra „Svetozar Marković” Boško Šerbula.

– Pohvalno je i što `Banatska priča` okuplja brojne učesnike i posetioce učesnike i posetioce, a dokaz da je kvalitetna je što se održava dvanaesti put – rekao je Radišić i pozavo sugrađane da posete Festival. – Zavidimo Bagljašu, ali smo, istovremeno, i ponosni što se takva manifestacija održava u našem gradu, ali postoje pokušaji da se slična dešavanja organizuju i u drugim delovima grada. Prošle godine organizovali smo `Banatsku bajku`, po uzoru na `Banatsku priču`, a svakako to je festival grada, mislim i na naseljena mesta, jer su svima otvorena vrata. Grad Zrenjanin podržaće Festival i narednih godina, kako bi bio što sadržajniji. Zahvalni smo društveno odgovornim kompanijama, među kojima je i `Gomeks`, jer zajednički pričamo, šta lepše nego u Banatu, `Banatsku priču`

Dragan Ranisavljević je istakao da „Gomeks”, kao društveno odgovorna kompanija, podržava manifestacije, poput „Banatske priče”, jednu od onih koje predstavljaju našu kulturnu baštinu, tradiciju i običaje.

Kako je rekla Marija Janković, i ove godine će, u sklopu „Banatske priče”, biti održano takmičenje u kuvanju riblje čorbe i pilećeg paprikaša, a na čelu žirija biće dr Nada Macura, koja je već bila gost ove manifestacije.

B.J.
Foto J. Njegović Drndak
(Opširnije u štampanom izdanju)