U SUBOTU, NA MEĐUNARODNI DAN STVARALAŠTVA SEOSKIH ŽENA, U ZRENJANINU: Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini

Na Trgu slobode u Zrenjaninu u subotu, 15. oktobra, u 15 časova, biće svečano otvoren Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, koju  već osmu godinu zaredom organizuje Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u saradnji sa gradovima domaćinima. Kako se očekuje, tradicionalnu manifestaciju će otvoriti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

O Sajmu stvaralaštva seoskih žena Vojvodine su na konferenciji za novinare u Vladi Vojvodine danas govorili Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova u Novom Sadu i Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina. Prisutvovala je i pomoćnica pokrajinskog sekretara Svetlana Selaković.

Gradonačelnik Janjić se ponosi, kako je rekao, što je Zrenjanin domaćin ovogodišnje manifestacije koja će okupiti oko 2000 žena iz 27  vojvođanskih mesta koji dolaze u lep grad gde su dobri ljudi i izrazio uverenje da će gostima biti prijatno, uputivšći poziv posetiocima da dođu na predstojeći Sajam.

Kako je informisao pokrajinski sekretar Predrag Vuletić, Međunarodni dan seoskih žena je ustanovljen 15. oktobra 2007. godine Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija čija je osnovna ideja da skrene pažnju na ključnu ulogu žena sa sela u unapređenju kvalitetnijih uslova za život i rad. Kod nas se ovaj Dan obeležava od 2009. godine, uz podršku Vlade Vojvodine.

Cilj je, kako je rekla Diana Milović, osnaživanje žena u preduzetništvu i različitim oblicima stvaralaštva, negovanje kulturnog nasleđa, kao i njihova afirmacija u okviru vojvođanskog višenacionalnog ambijenta.

Manifestacija se održava u okviru četiri tematske oblasti: tkanje i rukotvorine, suveniri, tradicionalni kolači i organska hrana.
B.Jajić
Foto:Miroslav Mekterović