U SUSRET NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI: NIŠTA NEĆE BITI KAO PRE – ODVOJENE GRUPE, RAD POD MASKAMA, SKRAĆENA NASTAVA, POJAČANA DEZINFEKCIJA SVIH PROSTORIJA…

Prvi časovi biće posvećeni pandemiji i merama zaštite

Strahinja Rakić postaće 1. septembra đak prvak u zrenjaninskoj Osnovnoj školi „2. oktobar”. On je jedan od 977 učenika u školama u Gradu Zrenjaninu, odnosno 1.477 u srednjem Banatu koji će nastavu u školskoj 2020/2021. godini pohađati pod novim okolnostima prouzrokovanih pandemijom korona virusa, toliko različitih od školskih dana svih prethodnih generacija osnovaca i srednjoškolaca. Odvojeni po grupama, nastava u školi, kod kuće, pod maskama, mere zaštite i za đake i za zaposlene, školsko zvono koje će zvoniti na 30 minuta, pojačane mere dezinfekcije učionica, svih školskih prostorija – samo su neke od novina.
– Jedva čekam da krenem u školu. Znam da će razred biti podeljen u dve grupe i žao mi je što nećemo biti svi zajedno. Volim da učim, posebno matematiku. Ne, neće mi smetati maska, navikao sam se na nju. Sve sam kupio šta mi treba, platio sam iz svog novčanika – kaže Strahinja.
Mama Jasna želi da Strahinja pohađa nastavu u školi, ali je i istovremeno i zabrinuta kako će to sve zapravo izgledati. Veruje da će u školi učiniti sve za bezbednost i zaštitu đaka, ali polazak u školu, koji za roditelje znači radost, ovoga puta je sa pomešanim osećanjima.
Bliži se 1. septembar, dan kada će školsko zvono označiti početak jedne neobične i posebne školske godine, a mnoga pitanja u vezi sa nastavom i boravkom u školi još se razmatraju, kako u Ministarstvu prosvete i tehnološkog razvoja, školskim upravama, tako i u lokalnim upravama. Zbog fizičke distance, u učionici može da bude 15 učenika, maske su obavezne, roditelji mere deci temperaturu pre polaska u školu…

NASTAVA NA DALJINU
Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da su škole dobile sve pravilnike. Nastavni plan i program, koji je prilagođen okolnostima po kojima se radi, urađen je u Zavodu za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja. Direktori škola normalno planiraju rad, kao što bi planirali da nema pandemije. Jedina razlika je što čas traje 30 umesto 45 minuta i onaj uvodni deo časa sada ne postoji. Prema rečima ministra, obrazovni sistem je spreman za svaku opciju, da rade uživo, onlajn, kombinovano.
Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat, na stalnoj je vezi sa obrazovnim ustanovama, a u četvrtak je održan i sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola u Gradu Zrenjaninu.
– Obrazovni sistem Republike Srbije ima značajno iskustvo u ostvarivanju nastave na daljinu. Škole u srednjem, ali i čitavom Banatu, su uglavnom uspešno i kvalitetno razradile i realizovale ovakav vid nastave, imajući u vidu da je veliki broj nastavnika pre pojave kovida 19 i vanrednog stanja, pribegavao tradicionalnim metodama nastave i da su se prvi put oprobali u realizaciji digitalnih sadržaja – istakla je Snežana Oluški Vlačić.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je razmatralo iskustva drugih zemalja prilikom ponovnog otvaranja škola. Činjenica je da ne postoji naučni konsenzus (na osnovu stručne literature) o uticaju zatvaranja i ponovnog otvaranja škole na prenošenje SARS-COV-2 u zajednicama, pa su tako različite zemlje pribegavale različitim bezbednosnim metodama zaštite učenika i zaposlenih u školama.
– Nastava na daljinu može se primenjivati i u slučaju kada određen broj učenika, iz razloga koji se tiču bezbednosti i zdravlja, nije u prilici da prisustvuje redovnoj nastavi u školi, a realizuje se na osnovu Posebnog programa osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Osnovna škola koristi samo jedan sistem za upravljanje učenjem (platformu za učenje) po ciklusu (niži, odnosno viši razredi), uvažavajući uzrast učenika. Organizacija nastave na daljinu na nivou države je organizacija nastave putem Javnog medijskog servisa Srbije – naglašava naša sagovornica i dodaje da škola ima autonomiju da utvrdi vreme početka časova, kao i vremensku organizaciju časova na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, svako odeljenje ima svoju učionicu (osim kada je to neophodno zbog specifičnosti nastavnih predmeta i korišćenja određene opreme i nastavnih sredstava).

KLIZNI RASPORED ZVONJENJA
Broj učenika koji istovremeno boravi u školi ne sme da pređe 50 odsto ukupnog broja učenika u školi (moguć izuzetak su škole manjeg kapaciteta). Učenici nižih razreda će svakodnevno dolaziti u školu i imati po četiri časa neposrednog obrazovno-vaspitnog rada, u trajanju od 30 minuta po času.
Odeljenja sa više od 15 učenika biće deljena u grupe. Preporučuje se fleksibilan ili klizni raspored zvonjenja, čime bi se postiglo i različito vreme kada su učenici na odmoru i smanjuje se istovremeni boravak u prostorijama predviđenim za komunikaciju (holovi, hodnici, toaleti i slično).
Svi časovi obaveznih predmeta realizuju se neposredno u školi i to u učionici i na otvorenom prostoru (u dvorištu), kada je god moguće, po utvrđenom rasporedu. Izborni programi/predmeti i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada sprovode se ili neposredno u školi ili putem nastave na daljinu u skladu sa prostornim i tehničkim mogućnostima škole.
Pri podeli velikih odeljenja na dve grupe, u realizaciju pojedinih časova za učenike nižih razreda, uključivaće se i stručni saradnici i predmetni nastavnici ukoliko bude postojala potreba (likovna kultura, muzička kultura i fizičko i zdravstveno vaspitanje).
– Za učenike drugog ciklusa, od 5. do 8. razreda, u onim školama koje imaju prostornih i kadrovskih mogućnosti nastava se organizuje svakodnevno u školi kroz neposredan obrazovno-vaspitni rad (osnovni model). U školama gde takva mogućnost ne postoji, nastava će se realizovati po kombinovanom modelu (u danima kada nemaju neposredan obrazovno-vaspitni rad u školi, imaju nastavu na daljinu, prate časove koji se emituju putem Javnog medijskog servisa Srbije) – objašnjava naša sagovornica.
Učenici jedne grupe (viših razreda) imaju do 5 časova dnevno (moguće i više), a časovi traju po 30 minuta. Svaka škola će odlučivati po kom principu će formirati grupe. Rad u celodnevnoj nastavi i produženom boravku organizovaće se u skladu sa potrebama učenika i roditelja zbog obaveza na radnom mestu i raspoloživim resursima škole. Roditelji će dostavljati potvrde poslodavca.

SREDNJE ŠKOLE
Zrenjaninska gimnazija je najveća srednja škola, ne samo u regionu. Ima 1.065 učenika u četiri odeljenja, 103 nastavnika (od kojih njih 39 rade u više škola). Kako nam je rekao direktor Milan Radaković, rad u dve smene, nedostatak školskog prostora od četiri kvadratna metra po učeniku, veliki broj đaka putnika, kao i drugi uslovi, opredelili su da Nastavničko veće izabere da nastavu organizuje po Modelu B – kombinovana nastava prilagođena specifičnostima škole.
– Dobro razrađen sistem nastave na daljinu (nastavnici imaju gugl učionice i kontinuirano se radi na obuci nastavnika za primenu aplikacija za direktan kontakt sa učenicima – „zum” i „gugl mit” (Zoom i Google meet), kao i na unapređenju širih kompetencija za nastavu na daljinu (pedagoški principi, ocenjivanje i sl). Zbog toga smo odlučili da kombinovani model nastave prilagodimo našim uslovima na najbolji mogući način, tako da budu ispunjeni svi propisani kriterijumi (zdravstveno- higijenski uslovi i bezbednost učenika i nastavnika, kao i neposredan kontakt sa učenicima za obradu gradiva, utvrđivanje i proveru znanja).
Specifičnost odabranog modela je to što će neposredna nastava za 12 predmeta biti u jednoj vrsti blok nastave. Blokovi će biti vremenski raspoređeni tokom dana od 8.00 do 20.00, u skladu sa smenama – naglašava Radaković, a osim na školskom sajtu, roditelji će na sastanku 31. avgusta imati priliku da se izjasne o modelu nastave koji podržavaju za svoje dete.
Tehnička škola u Zrenjaninu ima 750 učenika. Direktor Đorđe Klać kaže da škola ima prostornih mogućnosti da organizuje nastavu prema odlukama Ministarstva prosvete u jednoj smeni. Što se tiče prakse koja je obavezna za đake, ona će se organizovati u školi i u firmama gde za to postoje uslovi.

RODITELJI SU ANKETIRANI
U osnovnim školama su sprovedene ankete za roditelje učenika u kojima su se oni na osnovu Stručnog uputstva Ministarstva prosvete opredeljivali za nastavu u školi po utvrđenom rasporedu ili nastavu gde bi učenici pratili sadržaje sa RTS-a i dolazili da odgovaraju i rade pismene provere u školi. U školama je različita situacija. Najveći iskazani procenat za praćenje onlajn nastave je do 10 posto učenika u pojedinim školama – recimo, u OŠ „Đura Jakšić” 95 odsto, a u „Žarku Zrenjaninu” 85 odsto.
Na aktivu direktora osnovnih škola usaglašen je model realizacije nastave, što je posebno bitno za nastavnike koji rade u više škola. Biljana Jovanov, direktorka OŠ „Dr Jovan Cvijić”, u kojoj ima 644 đaka, posebno je ukazala na ovu činjenicu i dodala da će se poštovati sve mere za bezbednost zdravlja učenika i zaposlenih.
Iz Ministarstva je školama prosleđen plan nastavnih jedinica po redosledu kako će biti puštani snimljeni časovi na RTS-u, te će kvalitetnije biti realizovana nastava nego u prvom talasu korone. Učenici od prvog do četvrtog razreda u školama koja odeljenja dele na grupe, nastavu će pohađati svakodnevno, po rasporedu A i B grupe gde naizmenično po nedeljama imaju četiri ili tri časa u školi.
– Za više razrede planirali smo model koji je predložen za srednje škole, a smatramo da je praktičniji iz više razloga, te će učenici jedne grupe jedne nedelje, po rasporedu od ponedeljka do petka, pohađati nastavu u školi, a sledeće nedelje biti na daljinu. Smene učenika će se menjati na nedeljnom nivou, kao i do sada. U OŠ „Dositej Obradović” u Zrenjaninu od drugog do osmog razreda 2,45 odsto roditelja se opredelilo da im deca nastavu pohađaju onlajn. Roditelji prvaka će se o ovome izjasniti 31. avgusta kada je zakazan prijem najmlađih đaka – upoznaje nas Biljana Manić, direktorka OŠ „Dositej Obradović”.
Na teritoriji Grada Zrenjanina ima škola sa velikim brojem učenika, kao što su „Petar Petrović Njegoš”, „Žarko Zrenjanin”, „Dr Jovan Cvijić”, „Servo Mihalj” (koja radi u dve školske zgrade) kao i druge. Očito, početak i prvi dani nove školske godine pokazaće kako će sve to izgledati u praksi, budući da u momentu kada nastaje ovaj tekst ima još nepoznanica.

  • KOLIKO IMA ĐAKA
    U osnovnim školama na teritoriji Grada je 8.571 đak, prvačića ima 977; u opštinama – Žitište 1.065 (137), Sečanj 754 (109), Novi Bečej 1.695 (190) i Nova Crnja 610 (64). Ukupno je u srednjem Banatu 12.695 osnovaca (1.477). U srednjim školama nastavu pohađa 6.602 učenika, a u prvom razredu ih je 1.479.

 

  • ŠTA ĆE BITI SA VRTIĆIMA?
    Kako će izgledati rad u zrenjaninskim vrtićima od septembra – kojih će se mera zaštite pridržavati zaposleni i deca, koliko će mališana moći da bude u grupama i koja su uputstva nadležnih po ovom pitanju – još uvek nije jasno. Do zaključenja ovog broja „Zrenjanina” nije stigao odgovor od rukovodilaca Predškolske ustanove Zrenjanin.

 

  • RTS PLANETA
    Kada su srednje škole u pitanju, dužina trajanja časova će takođe biti 30 minuta, a škole mogu izabrati kombinovani model. Nastava na daljinu na nacionalnom nivou će biti emitovana na RTS planeta iz 7 opšteobrazovnih predmeta (matematika, srpski jezik i književnost, fizika, hemija, biologija, istorija i geografija).

Milena Bečejac