U TOKU JE IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA SREDNJOŠKOLACA: Talentovani i posvećeni mladi autori

Tinejdžere u današnje vreme često bije glas da su ravnodušni i neizainteresovani za bilo kakve aktivnosti i hobije. Međutim nakon posete izložbi radova pedesetak zrenjaninskih srednjoškolaca, sigurno je da će mnogi razmisliti pre nego što pomenu izlizane fraze o mladima. Reč je o 14. po redu Završnoj izložbi likovnih radova učenika iz gotovo svih gradskih srednjih škola, koja je otvorena u Kulturnom centru u utorak, 11. juna, a trajaće do četvrtka, 20. juna.

 

Postavku organizuje profesorka likovne kulture Dušanka Đorđević s namerom da podstakne i afirmiše srednjoškolce koji se bave likovnom umetnošću.

Počelo je 2006. godine izložbom učenika HPTŠ „Uroš Predić“, a osnivanjem likovne sekcije u ovoj školi 2012. godine pridružuju se i đaci drugih srednjih škola.

Aktuelna izložba pokazuje da učenici sa velikim umećem koriste olovku, akrilne i vodene boje, mozaik, vez, a da je širok i raspon tema koje ih interesuju – fantastika, portreti, figure, modni dizajn.

Profesorka Dušanka Đorđević ističe da je oduševljena stvaralaštvom mladih autora.

– Uspeli smo da održimo visok nivo završne izložbe. Pored toga, jedna od lepih priča ove školske godine tiče se osnivanja „Kluba učenika Pikaso“ u Zrenjaninskoj gimnaziji, na čemu su radili učenici koji su pohađali izborni predmet umetnost i dizajn. Radili smo partnerski sa školom „Uroš Predić“. U „Klubu“ smo održali 12 radionica slikanja, crtanja, šivenja, ručnog veza, a takođe i specifičnog dokumentarnog veza, koji je takođe izložen u Kulturnom centru – kaže ona.

Profesorka Đorđević naročito podseća na to koliko je malo zastupljena likovna kultura u srednjim školama, zahvalivši se profesorima likovnog Ani Stanar, Miri Topličević, Branku Đukiću, što i sa jednim časom nedeljno uspevaju da inspirišu učenike da stvore interesantne i inovativne radove.

Profesorka Đorđević je zatim pohvalila sve mlade autore, a posebno Branislava Holića, učenika razreda 2-6 smera modelar odeće HPTŠ „Uroš Predić“, već vrsnog grafičkog dizajnera. On je kreirao završni rad i logo za „Klub učenika“ koji su takođe prikazani na izložbi.

– Zvuči da je moj smer većinom za devojke jer se uglavnom radi se odećom, ali mogu i muškarci da se probiju – ja sam primer. Mene je zanimao likovni aspekt ovog smera. Grafičkim dizajnom se bavim već četiri godine, a sada razvijam i svoj stil, trudim se da ne kopiram tuđe – objašnjava Branislav Holić.

U Kulturnom centru su izloženi i radovi Milice Kralj i Anastasije Ilijev, koje ovih dana završavaju prvi razred Zrenjaninske gimnazije.

– Jako poštujemo rad svoje profesorke Dušanke. Ponosne smo na sve čiji su radovi izloženi. Jako smo zadovoljne predmetom Umetnost i dizajn u okviru kojeg smo uredili učionicu u Gimnaziji, što nam je značilo zato što praktičan rad nije toliko zastupljen u školi – kaže Milica Kralj.

Milan Halas iz Tehničke škole objašnjava da se njegov crtež gotovo slučajno našao na Završnoj izložbi. Kako kaže, u školi nema nastavu likovnog.

– Za izložbu sam čuo od nastavnika iz škole koji su primetili da stalno crtam na časovima, pa su mi preporučili da se javim nastavnici Dušanki. Sada sam prvi put nešto svoje izložio. Definitivno ću crtati preko raspusta – obećava Milan Halas.

Na otvaranju 14. Završne izložbe srednjoškolaca održana je i modna revija, čiji su autori učenici HPTŠ „Uroš Predić“ iz razreda 4-5, smera modelar odeće. Kolekciju čini osam haljina za sezonu proleće – leto, od prirodnih materijala poput lana i pamuka, sa etno motivima izrađenim tehnikom ručnog veza.

M. Maričić

foto: M.M i Kulturni centar