U TOKU JE PRSKANJE KOMARACA NA PODRUČJU GRADA ZRENJANINA

Tretiranje insekata traje do 22. maja

Tretmani protiv komaraca, sa zemlje i iz vazduha, na području Grada Zrenjanina biće izvedeni u periodu od 7. do 22. maja, saopštila je novosadska „Ciklonizacija”, firma iz Novog Sada, kojoj je ovaj posao bio poveren i prethodnih godina.
– Tačno vreme tretmana zavisiće od vremenskih uslova, a izvodiće se preparatima na bazi lambda-cihalotrina i deltametrina. Upozoravaju se pčelari da je preparat toksičan za pčele, te da košnice zatvore ili uklone najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja. Dejstvo preparata traje tri dana – navode nadležni u ovom preduzeću.
Kako je rekao za naše novine Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću u „Ciklonizaciji”, suma izdvojena iz gradskog budžeta za suzbijanje komaraca je kao i prethodnih godina, oko 24 miliona dinara, dok je za tretiranje krpelja izdvojeno oko milion dinara.
On je takođe podsetio da grad poput Zrenjanina mora da vodi računa o dvema vrstama komaraca.
– Prvi su rečni koje Zrenjanin dobija sa Tise, Tamiša i Begeja. Drugi su takozvani urbani, čija staništa su kanali, bare, septičke jame i druge stajaće vodene površine. Na brojnost rečnih komaraca utiče kretanje vodostaja, temperature, padavine. Takođe zavisi i kakva je bila zima, a kod urbanih komaraca ulogu osim temperature i padavina, igra i to da li su kanali i bare čisti, da li voda teče, da li ima rastinja… – objasnio je Aćimović. On je dodao i da je u toku monitoring, na osnovu čega će biti izvođeni dalji tretmani.

I. I.