UČENICI EKONOMSKO-TRGOVINSKE ŠKOLE „JOVAN TRAJKOVIĆ” USPEŠNI NA TAKMIČENJIMA

Ekipni prvaci države iz matematike

Prošle školske godine, bili su vicešampioni. Ovog proleća, u školu su se sa takmičenja vratili kao šampioni, ekipni, sa dva pojedinačno prva mesta, i po jedno drugo i treće. U konkurenciji 44 ekipe na Republičkom takmičenju iz matematike učenika ekonomskih, pravno-birotehničkih, trgovinskih i turističko-ugostiteljskih škola Srbije, ekipa zrenjaninske Ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković” osvojila je prvo mesto. Drugoplasirana ekipa imala je 35 bodova manje od njih. Takmičenje je održano krajem aprila u Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu.
DOMAĆINI NAREDNE GODINE
U ekipi su bili Gordana Bitević (prvo tri pravni tehničar), Teodor Dežan (drugo tri finansijski administrator), Katarina Mirosavić (treće jedan ekonomski tehničar) i Teodora Miljuš (četvrto jedan ekonomski tehničar). Mentorke mladih matematičara su profesorke Višnja Štrbac, Branislava Zubac, Ivana Mirazović i Dragana Miladinović. Pojedinačno, u kategoriji razreda, Gordana i Teodor su osvojili prvo mesto, Todora drugo, a Katarina je bila treća. I s pravom će sledeće godine ova škola biti domaćin učesnicima republičkog takmičenja.
– Vest o nagradama zaista nas je obradovala, čestitam i đacima i profesorkama. Tim pre što smo prošle godine bili drugi, a sada smo ekipni pobednici – rekla je Dragoslava Gološin, direktorka škola na prijemu za zlatne matematičare.
PLANOVI ZA DALJE
Teodora se sprema za maturski ispit, kao i prijemni za fakultet. Kaže, želela je da na takmičenju proveri svoje znanje. Srećna je što je bila član šampionske ekipe, a mlađim đacima poručila da budu uporni jer uspeh tada neće da izostane. Upisaće Fakultet organizacionih nauka. Vredno se pripremala, a osim profesorke i roditelja, velika podrška bila joj je i baka.
Teodor je matematiku zavoleo još dok je bio mali. Kaže da su zadaci u njegovoj grupi bili teški, komplikovani. Samim tim je i uspeh koji su postigli i kao ekipa, i on lično, značajniji.
Prvo takmičenje, pa prvo mesto – Gordana kaže da ovako dobar rezultat nije očekivala, ali je, naravno, ponosna. Uspehu se radovala i Katarinina porodica :– Prvo sam mislila da sam loše uradila zadatke, ali, eto, dobro je što nisam bila u pravu.
Naši sagovornici ističu veliku pomoć svojih profesorki-mentorki, sa kojima su se pripremali, pa je i uspeh, zapravo, zajednički. Takođe, podrška im je bila porodica.
Profesorka Branislava Zubac bila je u Beogradu sa učenicima. Zaista je bila ponosna na njihov uspeh, a posebno na timski rad koleginica i učenika.
Đacima sve pohvale, zaista vredna, talentovana ekipa. I nije im bilo teško da odvoje vreme za pripreme za takmičenje. I to iz matematike, za koju većina učenika misli da je jedan od najtežih predmeta.

M.Bečejac