U TOKU REALIZACIJA PROJEKTA „BEGA” PREKOGRANIČNE SARADNjE RUMUNIJA – SRBIJA

Begej ponovo postaje reka – uskoro pristan u Zrenjaninu

Ako je za mnoge sugrađane do nedavno marina u Zrenjaninu bio samo san, sada je izvesno da će uskoro postati – stvarnost. Kada bude završeno izmuljavanje i čišćenje jednog dela kanala Begeja, koje se privodi kraju, počeće priprema terena za izgradnju pristana – marine u našem gradu. Priprema je počela uklanjanjem trske sa površine između „Žutog mosta”, u Zmaj Jovinoj ulici i pešačkog mosta u obliku luka, u naselju „Berbersko”. Tako se ostvaruje i san mnogih od nas, da Begej ponovo postane reka…
Ovo je samo deo projekta „BEGA”, jednog od najznačajnijih i najvećih u okviru prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, čija realizacija je počela još 2017. godine, dok je završetak predviđen za 2021.
Vrednost revitalizacije navigacione infrastrukture Begeja je oko 14 miliona evra, a uređenje priobalja i izgradnja pristana u Zrenjaninu su „teški” 600.000 evra. Radovi u okviru projekta koji se ostvaruje u Srbiji se odnose na revitalizaciju kanala Begej u dužini od 32,6 kilometara – od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku.

Opširnije u štampanom izdanju