U TORKU UDRUŽENJE ŽENA „BANAĆANKE” ČUVA TRADICIJU, OBIČAJE, VREDNE RUKOTVORINE, ALI I TAJNU BAKINE KUHINJE

Vredne ruke čuda čine…

Asfaltna traka, nebo i ravnica. Sve se spojilo u beskarj. Takvim putem stižete do Torka, mesta u opštini Žitište, jednom od najstarijih rumunskih naselja, bogate prošlosti. Mada je po poslednjem popisu imalo više od 2.200 stanovnika (1961. čak 5.198), sada ih je, posebno mladih, manje. Ali, selo se otrže zaboravu. U tome je, između ostalih, nemerljiv i doprinos Udruženja žena „Banaćanke”.
Potvrdilo se to i ove godine, poslednjeg vrelog avgustovskog dana, kada je na platou ispred Doma kulture održana šesta „Tajna bakine kuhinje”, gastronomska manifestacija oplemenjena kulturno-umetničkim programom, ali i deveta „Čuvarkuća”. To je projekat očuvanja multikulturne baštine Vojvodine koji organizuju Fondacija 021 iz Novog Sada sa partnerima, među kojima je i Centar za razvoj civilnog društva u Zrenjaninu, a finansira ga Evropska unija, kao i Kraljevina Norveške. O tome su govorile Svetlana Tomov i Snežana Ilić. „Čuvarkuća” putuje od sela do sela kroz celu Vojvodinu, od januara 2018. do juna 2020. godine…
Na otvaranju su govorile Slađana Kitaresku, Svjetlana Marković i Sanja Sekošan iz „Banaćanki”, a manifestaciju je otvorila Dragana Petković, predsednica Skupštine opštine Žitište. Svečanosti je prisustvovao i Bogdan Velisku, prvi sekretar Ambasade Rumunije u Beogradu.
– Udruženju podršku daju dva nadležna pokrajinska sekretarijata, Opština Žitište i Nacionalni savet Rumuna, naši Torčani, a posebno nam je drago što u očuvanju kulture i običaja učestvuju i najstariji – članovi udruženja „Penzioneri Torak”, ali i najmlađi – rekla je, između ostalog, Slađana Kitaresku, predsednica uvek vrednih „Banaćanki”.

SALČIĆI, POGAČICE SA ČVARCIMA, DEVOJAČKA SPREMA
Ovogodišnja „Tajna bakine kuhinje” bila je posebna: sva udruženja, a bilo ih je 16, pripremala su za takmičenje iste đakonije: od slanih specijaliteta zadatak je bio da naprave pogačice sa čvarcima, a od slatkih salčiće sa pekmezom.
– Insistirali smo da se u kulinarskom delu takmičenja obavezno koristi kvasac, jer su naše bake mesile kvasna testa koja su zahtevala određeno vreme za pripremu – objasnila nam je „Banaćanka” Svjetlana Marković.
Zanimljivi su bili štandovi sa devojačkom spremom. Prvi put, ona se iz bakinih škrinja izvukla na svetlost dana.
– Štafir ili miraz sadrži obavezno posteljinu, stoljnjake, peškire sa šlingerajem. Naravno, i nošnju – rekla je Danijela Kostić iz „Lumine”, Jankov Most.
Devojačka sprema za udaju je podrazumevala ono što su devojke prilikom odlaska u buduću kuću nosile sa sobom: posteljinu i jastuke sa vezenim jastučnicama, lična garderoba. Bilo je tu i ogledala iz tog vremena, čak i šminke. Na štandovima udruženja iz Belog Blata (Klub žena), Orlovata, Melenaca („Đurđevak) bilo je i ručnih radova koje je devojka nosila sa sobom kako bi nastavila izradu u novoj kući za svoju porodicu. Posebno su pažnju privlačile dunje, nekada neizostavan deo posteljine koji liči na veliki jastuk, sada zamenjene modernim jorganima.

ĐAKONIJE SU POJEDENE U SLAST
– Salčiće je radila jedna naša članica. Nismo očekivali nagradu, jer je konkurencija bila velika. U Belom Blatu se oni često prave pogotovo kada je svinjokolj, pa imamo sveže salo. Za izradu tih slatkiša treba mnogo vremena i strpljenja. Posle svakog premazivanja testa raščinjenim salom ono mora da se odmori bar 15 minuta, a imamo bar 5-6 mazanja. U salčićima ne sme da se oseti jako salo, testo mora da bude rastresito, a pekmez da ostane unutra – otkriva tajnu Anuška Šimon, predsednica Kluba žena iz Belog Blata koje su poznate kao vrsne domaćice, a bave se i humanitarnim radom.
Šta je sve potrebno za pogačice sa čvarcima, zna se: mleko, jaja, kvasac, čvarci, so, šećer… Ali, šta treba da se uradi da bi one bile – najbolje?
– Dobra volja je najbitnija. Kada se testo umesi mora da odstoji i da se premaže, bar dva puta, mlevenim čvarcima. Svaki put treba da stoji bar 15 minuta – kaže Regina Glanda, članica Udruženja žena „Vredne ruke Banata” iz Vladimirovca.
Na stolu „Banaćanki”, za goste i učesnike, bilo je svega: raznih kiflica, božićni kolač, pogača, štrudle… Bio je tu i kolač sa cimentom – kolašei. Pripremaju ga svake godine za bajkere iz „Pauka” i tim specijalitetom počaste učesnike moto-skupa.
U kulurno-umetničkom programu učestvovali su pevači, folklor i orkestar KID „Vikentije Petrović Bokaluc”, čiji je predsednik Filip Baloš, i učenici Osnovne škole. Podršku su dali i članovi Moto-kluba „Pauk”.

MILENA BEČEJAC

  • IZLOŽBA U ŠKOLI
    U holu Osnovne škole otvorena je izložba 14 umetničkih radova nastalih na „Salašu 137”. Na svečanosti su govorile Svetlana Tomov, Snežana Ilić, direktorka Osnovne škole „Đorđe Košbuk”, Norika Raša, Dragana Petković, predsednica SO Žitište i Jelena Travar Miljević iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Umetnici su poklonili izvajanu čuvarkuću predsednici „Banaćanki” Slađani Kitaresku, a ona ju je predala Noriki Raša, direktorki Škole.
  • POBEDNICI
    U konkurenciji štandova „Devojačka sprema za udaju”: prvo mesto pripalo je Udruženju žena „Etno art” iz Ovče, drugoplasirano je UŽ „Vredne ruke Banata” iz Vladimirovc, a na trećem mestu je UŽ „Vidovdan”, Banatsko Karađorđevo.
    U kategorji slani proizvod (pogačice sa čvarcima) pobednik je UŽ „Vredne ruke Banata”, Vladimirovac, na drugom mestu je UŽ „Vidovdan”, Banatsko Karađorđevo, a treća je Asocijacija žena iz Orlovata.
    Za slatki proizvod (salčići sa pekmezom) prvu nagradu je dobio Klub žena Belo Blato, drugoplasirano je bilo UŽ „Mladost” iz Česterega, a treće mesto je pripalo člancama Aktiva žena „Vredne ruke”, Srpski Itebej. U žiriju su bili Viorika Baloš, dr Filip Baloš i Virđinija Petrović.