VIRTUELNA STVARNOST U NARODNOM MUZEJU – PREDSTAVLJENA APLIKACIJA „VIZIJE MUZEJA”

Kada ožive eksponati

Prvo što deca nauče pri poseti muzejima i galerijama jeste da se eksponati ne smeju dirati. Tako su se donedavno srpske i rumunske svečane narodne nošnje s kraja 19. i početka 20. veka iz zbirke Etnološkog odeljenja zrenjaninskog Narodnog muzeja (NM) mogle videti samo iza stakla vitrine. Ipak, sada se, uz pomoć interneta, deo ženske nošnje – kapa džega (zlatara) rađena tehnikom zlatoveza – može i isprobati!
Ovo omogućava aplikacija virtuelne stvarnosti „Vizije muzeja”, koja je nedavno predstavljena u Narodnom muzeju. Posetioci je mogu besplatno preuzeti sa „gugla” i „epl stora”, a zatim oživeti neke od eksponata i saznati više o njima. Reč je o projektu Narodnog muzeja sa firmom „Zumoko”, koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.
Trenutno je u aplikaciji „Vizije muzeja” obrađeno nekoliko predmeta iz zbirke zrenjaninskog muzeja, kako su naveli predstavnici firme „Zumoko”, između ostalih – slika „Defile banatskih spahija” Pala Vaga, „Vizija u oblacima” Uroša Predića, pet „Pendžera prijateljstva” Tivadara Vanjeka, kapa zlatara, bronzana glava kralja Petra Karađorđevića i slika „Činovnik, kardinal, papa”, koja je još uvek na restauraciji i biće uskoro dostupna.
Muzejski vodič je takođe, uključen u aplikaciju.

JEDNOSTAVNA UPOTREBA
Korišćenje ovog programa prilično je jednostavno – nakon što se skine na telefon ili tablet (na raspolaganju je besplatna vaj-faj mreža u zgradi Muzeja), potrebno je da se skenira marker, odnosno sličica ispred eksponata. Zatim se na ekranu pojavljuju audio-vizuelni sadržaji koji dočaravaju priču o izloženom umetničkom delu.
– Aplikacija koristi tehnologiju proširene stvarnosti koja omogućava da u stvarni prostor oko sebe dodamo digitalne sadržaje – dvodimenzionalne, trodimenzionalne i audio. Prilagođena je različitim uzrastima, interaktivna je i koristi inovativnu tehnologiju proširene stvarnosti. Aplikacija je takođe dvojezična – na srpskom i engleskom – objašnjava Tara Miljević iz kompanije „Zumoko”. Prema rečima direktora ove firme Darka Stanimirovića, u pitanju je jedna od najboljih aplikacija koje su radili za kulturne ustanove u Srbiji, a sarađivali su, između ostalog, i sa Muzejom Matice srpske i Muzejom Vojvodine.
Pripreme koje su omogućile realizaciju „Vizija muzeja” NM Zrenjanina započele su još pre tri godine. Tada je na konkursu dobijeno nešto više od milion dinara od kojih su kupljeni server, tri računara, a uspostvljena je i vaj-faj mreža duž čitavog muzeja, napominje direktorka ove ustanove Jelena Gvozdenac Martinov. Dodaje da je virtuelna realnost postavke Narodnog muzeja bila drugi projekat za koji su 2018. godine dobili 900.000 dinara. Ove godine nastavljaju saradnju sa firmom „Zumoko”.

Milana Maričić

  • NOVE TEHNOLOGIJE U PROMOCIJI KULTURE
    Po rečima direktorke zrenjaninskog Narodnog muzeja Jelene Gvozdenac Martinov, ova ustanova se proteklih šest godina bavi digitalizacijom kulturnog nasleđa. – Trenutno su digitalizovana 4.083 predmeta iz naše zbirke, a plan je da to sprovedemo za čitavih 38.000 predmeta, čime ćemo se baviti narednih desetak godina. Možemo se pohvaliti time da je naš muzej osmi po redu u Srbiji kada je reč o digitalizaciji, što se može proveriti na sajtu Pretraživača kulturnog nasleđa Srbije koji je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja: www.kultura.rs. Nastojimo da kulturno nasleđe približimo mladim generacijama pomoću novih tehnologija kojima oni barataju jer ta dobra ostaju njima – naglašava direktorka Muzeja u Zrenjaninu.