DRUGA INKLUZIVNA MEĐUNARODNA REGATA UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA BANATA

Tisa nas spaja” – zajedno svakodnevno rušimo prepreke

Kao što je poslednjih deset godina brza planinska reka međusobno spajala osobe sa invaliditetom, kao i sve one koji su učestvovali u Regati „Drina nas spaja”, tako je u nedelju, 8. septembra, ova naša, banatska, ravničarska, po drugi put spojila članove Udruženja paraplegičara Banata iz Zrenjanina sa sugrađanima, saradnicima i prijateljima. Regata „Tisa nas spaja”, još nije bila ni završena, a već su se začula pitanja hoće li biti i drugih regata, između dve tiske…


Niko nije brojio plovila, došli su svi oni dobronamerni koji ih poseduju, a zajedno smo uživali u lepotama reke, prirode, razgovoru, muzici, druženju… Organizator, Udruženje paraplegičara Banata, na čelu sa Nenadom Krbavcem, potrudilo se da svega ima na volju, od banatskog doručka – leba, masti i paprike, do vojvođansko – bosanskog pasulja, uz osvežavajuće napitke i kafu… Podrška je, kao i prošle godine, stigla od Grada Zrenjanina, kao i od Rezervata prirode i Opštine Novi Bečej.
Stevan Čorokalo iz Rezervata prirode, njegova supruga Maja i vredne članice i članovi Udruženja zrenjaninskih penzionera, čiji je predsednik Dobrivoj Mihajlov, od ranog jutra su spremali obroke…

PO UGLEDU NA DRINSKU REGATU
Na ovoj banatskoj Regati učestvovala su plovila iz gradova Srbije, kao i iz Bosne i Hercegovine i Slovenije, a start je bio sa Izletišta Tisa, kraj žabaljskog mosta. Posle vožnje od petnaestak kilometara, druženje je nastavljeno na Izletištu „Tisa”, uz sportske aktivnosti i kulturno-zabavni program.
Učesnici Regate bili su i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i pomoćnici Duško Radišić i Simo Salapura, kao i LJubomir Stanisavljev, zamenik pokrajinskog sekretara za omladinu i sport.
A na početku, vesele banatske igre najmlađih članica i članova KUD „Sosa” iz Zrenjanina… Nestalo je oblaka, polako se razvedravalo, a kada su plovila krenula, obasjalo ih je sunce…

USKORO I NA BEGEJU
– Sa članovima Udruženja družimo se i na brojnim sportskim manifestacijama i uvek nešto novo saznamo od njih, a to su na prvom mestu njihove potrebe, želje da prepreke ne postoje – rekao je Duško Radišić. – Tako smo prilikom pripreme ove Regate, razgovarali i dogovorili se da uputimo apel sugrađanima da ne zauzimaju parking mesta koja su predviđena za invalide, a Grad će pooštriti sankcionisanje nesavesnih građana.
Nakon velikog napora oko organizacije događaja, Nanad Krbavac je po završetku Regate zadovoljan ishodom.
– Odziv je dobar, brojni članovi Udruženja su ovde, organizovali smo prevoz i za sugrađane, stigli su članovi iz drugih organizacija, Crvenog krsta, Žandarmerije, Vojske, Policije, spasioci – rekao je Krbavac. – Reka, ovakvo okruženje i veliki broj osoba sa invaliditetom na jednom mestu, zaista je neobično i novo na našim prostorima, a i ukazuje na to da, ukoliko bismo prilagodili ovo okruženje ljudima sa invaliditetom raznih kategorija, bilo bi ih više i to bi uticalo na njihovu socijalizaciju i kvalitetniji život.
Kao i uvek kada Udruženje paraplegičara Banata organizuje neki događaj, tu je i predsednik Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Opova, čije je sedište u Barandi, Sava Lazin.

Isti uslovi za sve
– Regata „Tisa nas spaja” podsticaj je za sve nas, mali i za lokalne samouprave koje podržavaju ovakve i slične aktivnosti i hvala domaćinima i svima koji su nam omogućili da se na ovaj način družimo na reci – ističe Lazin. – Mi se po načinu kretanja razlikujemo od drugih, ali, potrebe su nam iste. Tražimo uslove za pristup reci, želimo da izađemo na vodu, da budemo deo prirode, ali, mali je broj pristupa. Ovi ljudi koji su nam danas pomogli dali su deo sebe i uložili požrtvovanje da nam omoguće prilaz vodi. Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama i radom ubediti lokalnu samoupravu da nam napravi prilaz i obezbedi ukrcavanje i iskrcavanje na reku.
Svi članovi Udruženja paraplegičara Banata govore da je bilo divno druženje i uživanje u prirodi…
– Prelepo, prelepo – uz osmeh govori Jovanka Cvetić. – Kakva brza vožnja, a onda lagana, tako da smo mogli mirno da razgledamo okolinu, dok smo se vozili Tisom prema Babatovu. Tisa je bila mirna, pitoma, onakva kakva se samo poželeti može za našu Regatu.
Oduševljena je i LJiljana Lučić, a Valerija Tot naglašava da nema dovoljno reči da bi izrazila svu lepotu vožnje brodićem i druženje na Tisi.
Mile Trivunović je sa sinom Draganom, koji je nakon nereće na Peskari ostao invalid.

NIKO NIJE SAM, NI USAMLJEN
Puni lepih utisaka su i Predrag Radovanović iz Beograda, koji je član Udruženja paraplegičara Banata, kao i LJilja Pavlović.
Na plovilu Dušana Berara i supruge Branke raspoloženje je na vrhuncu. Gosti se utrkuju ko će pre da se slika sa kapetanom, a slično je bilo i na plovilu naše sugrađanke Aleksandre Šušak, koja je već osam godina zaposlena u Vojsci Srbije.
– Obožavam svoj brodić „Aleksandrija”, a posebna mi je čast što mogu da ugostim ljude sa invaliditetom – kaže Aleksandra.
Članica Uduženja Snežana Nikolić kaže da se vozila najbržim čamcem i ne krije oduševljenje, kao ni želju da što pre bude sledeća regata, kao i Damir Nović, koordinator Regate.
Julijana Stanisavljev već dugo se druži sa paraplegičarima Banata.
– U našem Sekretarijatu se trudimo da smo što bliže i što više na usluzi građanima sa hendikepom – kaže Julijana. – Zajedno moramo da rušimo barijere i prepreke.
Da bismo živeli i radili u inkluzivnom društvu zaista nije potrebno čekati regatu. Svaki dan je nova prilika…

Tekst i foto: Branka Jajić