U ZGRADI STARE HIRURGIJE OPŠTE BOLNICE: 85 postelja sa kiseonikom

Opšta bolnica je sve svoje kapacitete stavila na raspolaganje pacijentima obolelim od kovida. Za njihov smeštaj preuređena je i zgrada stare hirurgije, gde je do nedavno bila Psihijatrija. Ovde je 85 postelja pokrivenih kiseonikom.

– Na Infektivnom odeljenju smo imali 17 postelja, a sada smo povećali na 25. Za kovid bolesnike smo osposobili i zgradu Pedijatrije, gde imamo još 40 postelja. Više od 70 odsto je pokriveno bocama sa kiseonikom. Svakodnevno imamo oko stotinu pregleda, a svaki pacijent treba da bude pregledan po dva puta, kako bismo ispoštovali neophodnu proceduru, a sada imamo i antigenske testove, na osnovu kojih dobijamo rezultat nakon tridesetak minuta. Međutim, i dalje koristimo PC testove – navodi za „Zrenjanin“ dr Igor Kitaresku, v.d. direktora Opšte bolnice „Đorđe Joanović“. Ističe da je i dalje situacija veoma teška, ali da uspevaju, za sada, da ukažu pomoć svim sugrađanima koji im se obrate.

– Nažalost, trenutno je u izolaciji više od stotinu naših lekara i zdravstvenih radnika i njihovo zudravstveno stanje je stabilno  – naglašava dr Kitaresku.  – Na lečenju u Bolnici ih je dvoje. Najstručniji lekari, infektolozi, anesteziolozi, supspecijalisti i specijalisti ostalih struka leče obolele od kovida. Zahvalni smo svim domovima zdravlja u Sredjobanatskom okrugu čije medicinske sestre rade trenutno u Bolnici na ispomoči u lečenju kovida – kazao je dr Kitaresku.

Trenutno je na području Grada Zrenjanina 1.259 aktivnih slučajeva kovida.

Situacija se, nažalost, progresivno pogoršava i stoga je neophodno strogo pridržavanje mera zaštite. Onaj ko „uobražava“ da je otporan na kovid 19, čak i da jeste, samo neka pomisli da li su otporni svi članovi njegove porodice, komšije, sugrađani, svi oni sa kojima se sreće… Maske, rastojanje, higijena ruku, prostorija u kojima boravimo i u kojima radimo spas je i za nas, kao i za zdravstveni sistem, ekonomiju, budućnost…

Branka Jajić

Foto: sajt Bolnice i dr Igor Kitaresku