U ZRENJANINSKOM MUZEJU: „Dani evropske baštine”

U Narodnom muzeju Zrenjanin, u ambijentu izložbe „Priča o dudu i tradicija slikarstva” održana je radionica „Deca pod dudom”. Učestvovali su članovi grupe Mala škola biljaka 2017 – učenici tri zrenjaninske osnovne škole  i njihovi nastavnici – „Servo Mihalj”, „Žarko Zrenjanin” i „2. oktobar”.

Radionica je organizovana povodom Dana evropske baštine. Tema ovogodišnje tradicionalne manifestacije je „Kulturno nasleđe I priroda”.

Autorka radionice je  Nevena Dujin Grković, kustos pedagog, koja je bila i voditeljka.

Nakon razgledanja izložbe, uz stručniog vodiča, učenici su informisani  o važnosti belog i crnog duda u zavičajnoj prošlosti.

– Posebno je istaknut značaj „Skice dvorišta“ i (danas izgubljene) slike pod nazivom „Deca pod dudom“ autora Uroša Predića – kaže Nevena Dujin Grković. – Cilj zanimanja bio je da učenici shvate važnost očuvanja sada već malobrojnih primeraka duda u okolini, kao i u samom gradu. Ujedno se otvorila mogućnost da, u okviru nastave ili vannastvanih aktivnost,i deca mogu da prate život i razvoj odabranih primeraka duda u svojoj okolini.

U kreativnom delu radionice mali umetnici su likovno, putem crteža ili kolaža, izrazila viđenje duda iz biološkog i umetničkog ugla.

Suvenir za učesnike je bio obeleživač za knjige (bookmark), čiji su autori, takođe, polaznici ove likovne  radionice.

Postavka izložbe, pod nazivom „Priča o dudu i tradiciji svilarstva“, nalazi se u Malom salonu zrenjaninskog Muzeja. Autorka je Nataša Knežević, viši kustos – biolog.

B. Jajić

Foto Narodni muzej Zrenjanin

6 12