NA 52. MOKRANJČEVIM DANIMA: „Mokranjac“ stigao u Zrenjanin

Pevačkog društvo „Prepodobni Rafailo Banatski“, kojim diriguje mr Senka Milisavljević, pobednik je tradicionalnog „Natpevavanja horova“ 52. „Mokranjčevih dana“ u Negotinu.

Prema oceni profesora dr Miloja Nikolića, predsednika žirija, Zrenjaninci su u veoma jakoj i prilično ujednačenoj konkurenciji pokazali vrhunske domete u interpretaciji, osvojivši 96 poena, statuetu Stevana Mokranjca, rad Nebojše Mitrića i čast da se sledeće godine na Festivalu predstave celovečernjim koncertom.

– Bilo je jako neočekivano – prve su reči mr Senke Milisavljević nakon proglašenja pobednika. – Izuzetna čast je da dođemo u Negotin i da nastupamo na „Mokranjčevim danima“. Sad su tu bili svi dirigenti zajedno i nisam se uopšte nadala nagradi i sve do poslednjeg trenutka, kad je ostalo za kraj da nas pozovu, samo što se nismo svi onesvestili u sali zajedno od sreće.

Iako, kako kaže, (ne)očekivano, ova vrsna i energična dirigentkinja je želela pobedu.

– Držite nam palčeve da pobedimo – rekla je pred polazak u Negotin.

Pevačko društvo „Prepodobni Rafailo Banatski” dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

– Ovo je najveći uspeh našpeg hora – kaže mr Senka Milisavljević. – Jako sama srećna. Svi smo jako srećni. Trudila sam se da program sačinim na različitim stilskim epohama i na različitim žanrovima evropske muzike, na srpskim i na evropskim kompozitorima, delima svetovne i duhovne muzike. Sledeće godine ću više pažnje posvetiti, naravno, i Mokranjčevim delima.

Drugo mesto u natpevavanju, sa 88 poena, osvojo je Kamerni mešoviti hor „Lola“ iz Sarajeva, pod upravom Josipa Katavića, a treće Gradski mešoviti hor „Abrašević“ iz Valjeva, kojim diriguje Dragan Vasiljević, koji je osvojio 86,33 poena.

Vokalni ansambl „Fortisimo“ iz Burgasa, kojim je dirigovala Milena Dobreva, zaslužio je 82 poena, a Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pod upravom Katarine Božić 81,33.

B. Jajić

Arhivski snimak

Više u štampanom izdanju