UČENICI MUZIČKE ŠKOLE PRIKUPLJALI NOVOGODIŠNJE PAKETIĆE ZA VRŠNJAKE

Svečana atmosfera, talentovani muzičari i humana publika

Sa plemenitim ciljem da obezbede slatkiše i igračke za učenike škole „9. maj” i članove Dnevnog centra za decu i mlade sa invaliditetom „Alternativa”, Muzička škole „Josif Marinković” jedanaesti put organizovala je tradicionalni novogodišnji koncert, 21. decembra u Kulturnom centru. Dvadesetdevet učenika osnovne i srednje škole, zajedno sa profesorima, kao solisti i u sastavima izveli su dela poznatih klasičnih i savremenih kompozitora.

BEZ TREME
Šesnaestogodišnji Dario Mihaljević izveo je na harmonici rusku narodnu pesmu „Oči čornije” Van Dama, a nastupio je i u okviru kamernih sastava.
– Komad sam pripremao sa profesorom Branislavom Simićem od početka školske godine i zadovoljan sam kako sam ga izveo večeras. Kao deo kamernog sastava svirao sam Betovenovu „Odu radosti” koju su otpevali učenici i profesori. Sve je bilo lepo organizovano i mislim da smo i mi dobro svirali – prenosi utiske Mihaljević.
Kako kaže, u pitanju je jako lepa tradicija. Atmosfera je opuštena, a izvođači su slobodniji, jer znaju da ih niko neće kritikovati. Ističe da mu je drago što je koncert humanitarnog tipa, jer svake godine na ovaj način nekome pomognu.
Nakon srednje škole, Mihaljević školovanje planira da nastavi na Akademiji umetnosti.
Deo okteta, koji je pesmom „Šampanjac” iz operete „Slepi Miš” Johana Štrausa svečano zatvorio koncert, bila je solo pevačica Anđelina Švarc. Ona je učenica drugog razreda vokalno-instrumentalnog odseka. Prema njenim rečima, tačku koja je u isto vreme zahtevala pevanje i glumu nije bilo teško izvesti.
– Za koncert smo se pripremali posebno sa svojim profesorima, a nakon toga su usledile probe kada smo sve sklopili u celinu. U okviru škole postoje kamerni sastavi pevača, pa zajedničke probe nisu bile novina. Zadovoljna sam nastupom – prenosi utiske Švarc.

KONCERTI PUNO ZNAČE
Zbog epidemijske situacije učenici nisu dugo nastupali. Ovo je bila idealna prilika da se ponovo predstave publici u Kulturnom centru, gde se tradicionalno organizuju koncerti muzičke škole, objašnjava Katarina Čuč Janačković, pomoćnica direktorke.
– Uspeli smo sve uspešno da organizujemo uz pomoć kolega i učenika koji su bili raspoloženi da se odazovu pozivu i učestvuju. Nastupali su đaci svih uzrasta, najmlađi polaznici osnovne škole, srednjoškolci i kamerni sastavi – kaže Čuč Janačković.Prema njenim rečima, za đake su koncerti od izuzetnog značaja.
– Bavljenje izvođaštvom zahteva nastupe pred publikom, tako da je važno da se dešavaju više puta u toku godine. Nadam se da će se uskoro vratiti izgubljenom kontinuitetu – objašnjava pomoćnica direktorke.
Najavljuje da nakon novogodišnje pauze počinje spremanje novih programa. Od proleća očekuju se festivali, koncerti i takmičenja.

  • NA BINI 35 MUZIČARA
    Na Novogodišnjem humanitarnom koncertu MŠ „Josif Marinković” učestovali su solo pevači: Vaskrskija Kovačević, Aleksandar Krleta, Blanka Hajnal, Vasilija Zorić, Anastasija Pajić, Dunja Kovačević, Teodora Ristić, Anđelina Švarc, Aleksandar Žegarac i Lazar Adamov. Pijanisti su bili: Arija Gigić, Andrej Tabakov, Iva Ungur, Jasna Babić, Milica Petrovački, Danja Dosković i Vladimir Gabriel Lovas. Kao trombonisti su nastupali Vuk Simić i Vladimir Aleksić. Trubači su bili Đorđe Šakić, Aleksa Gaborov, Anja Jonjev, Aleksandar Branković i Viktor Avram. Flautistkinje – Anđela Zorić i Petra Kiralj, harmonikaš Dario Mihaljević, harfistkinja Natalija Puškarić, violinistkinja Darija Čanji i profesor Marko Pejčić.
    Klavirski saradnici bili su Tijana Cerović, Nemanja Števanov, Tina Nikolovski, Jelena Ninković i Marta Ronto.

J. Šormaz