UDRUŽENJE GRAĐANA „URBANI FORUM“ UPUTILO PISMO ŠKOLSKOJ UPRAVI I OPŠTINSKOM SAVETU RODITELJA: Obavestiti građane o sastancima Opštinskog saveta

Pismo koje je dostavljeno i našoj redakciji, potpisali su, kako je navedeno, roditelji čija su deca zlostavljana u OŠ „Vuk Karadžić“, a koji su članovi udruženja „Urbani forum“. Oni su nezadovoljni postupcima Opštinskog saveta roditelja i načelnice Školske uprave (ŠU), a takođe ističu da se zalažu za uvođenje „Aleksinog zakona“.

Svrha „Aleksinog zakona“ je prevencija vršnjačkog nasilja, kao i nastavničkog nasilja nad roditeljima koji prijave nasilje. Obaveštavamo građane da bi i Opštinski savet roditelja našeg grada trebalo da bude oformljen sa istim ciljevima. Postavljamo otvoreno pitanje da li se načelnica Školske uprave Snežana Oluški Vlačić potrudila da nasilje koje je itekako prisutno u školi „Vuk Karadžić“ sakrije i negira putem ovog tela? Načelnica ŠU je 13. juna ove godine organizovala je Opštinski Savet roditelja, gde je igrom slučaja prisustvovao roditelj predstavnik Poljoprivredne škole, čije je dete zlostavljano osam godina u OŠ „Vuk Karadžić“. O tome je bilo reči po dnevnom redu sastanka. S obzirom na to da ste javno imenovali porodice, smatramo da je trebalo i nas da pozovete kako bismo izneli svoje stavove. Ovim ste pokazali otvorenu diskriminaciju i pokušaj obmane ostalih roditelja Saveta. Na isti način je i Tim za borbu protiv nasilja sastančio u školi „Vuk Karadžić“, kako bi nasamo razmatrali kako sakriti dešavanja i svaliti teret na roditelje koji prijave nasilje. Da li Vi smatrate da ćete izopštavanjem i diskriminacijom nešto postići i da se tako rešavaju problemi? Zašto nam nije omogućena dostava javnog snimka na koji imamo pravo? Kako odgovorna lica u OŠ „Vuk Karadžić“, protiv kojih je nevladina organizacija „Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije, transparentnost“ podnela krivične prijave, dobijaju nova radna mesta i funkcije? Zalažemo se da se kazne odgovorni u ovoj školi. Takođe, zahtevamo da nam se omogući i dostavi audio zapis sastanka, kao i da nam se predsednica Opštinskog Saveta roditelja Marijana Roksić obrati, te da ostavi kontakt preko koga možemo da komuniciramo. Smatramo da o svakom narednom sastanku Opštinskog saveta roditelja treba javno informisati građane – navedeno je u pismu.

M.M.

Foto: arhiva