UDRUŽENJE „ZELENE ŠAPE“ POVODOM DANA ŽIVOTINJA LUTALICA: Ne napuštajte svoje ljubimce!

Kako podsećaju aktivisti udruženja ljubitelja životinja i prirode „Zelene šape“, danas, 4. aprila obeležava se Svetski dan životinja lutalica. Tim povodom prenosimo saopštenje ovog Udruženja.

– Ne može se sa sigurnošću tvrditi, ali danas širom sveta na ulicama živi više od 600 miliona – oko 75 odsto ukupne svetske populacije – nezbrinutih pasa i mačaka, a taj broj se konstantno povećava. Najveći broj tih životinja nekada je imao dom, ali su ih neodgovorni vlasnici napustili, izbacujući ih na ulicu ili odnoseći ih u prepune azile ili prihvatilišta gde ih u glavnom čeka manje ili više surova smrt, ukoliko neko ne dođe po njih da ih usvoji.

U našem gradu je takođe došlo do porasta napuštenih pasa i mačaka jer vlasnici ne razumeju da životinja nije igračka i da usvajanjem ili kupovinom, preuzimaju veliku odgovornost o malom biću koje dolazi u njihov dom i postaje član porodice. Nažalost, u mnogo slučajeva životinje su rođendanski pokloni koji vrlo brzo završe izbačeni.

Velika odgovornost za povećanje broja životinja na ulicama su i neregistrovane odgajivačnice kojih je oko tri hiljade, dok je registrovanih svega četrnaest, o čemu bi Veterinarska inspekcija morala da povede više računa, što i državu čini odgovornom za problem.

Sva udruženja za brigu o napuštenim životinjama godinama apeluju na građane da sterilišu svoje ljubimce, što mnogi odbijaju opravdavajući svoju odluku u glavnom time da je sterilizacija neprirodan čin, ne razmišljajući koliku patnju uzrokuju svojim potomcima ali i koliki problem čine društvu. Zato, budite oni koji će napraviti razliku!
Ne dozvolite prekomermo razmožavanje ljubimaca kad postoji vrlo jednostavno rešenje, ne usvajajte životinju pre nego što dobro razmislite o svojoj odgovornosti i njenim porebama, udomite kucu ili macu s ulice ili iz azila umesto da ih kupujerte od nelegalnih odgajivača (tzv. štancera), pomozite donacijom udruženjima u svom gradu, nahranite i napojite napuštene pse i mačke koji žive u vašem okruženju! I, najvažnije, ako imate ljubimca NE NEPUŠTAJTE GA – poručuju iz „Zelenih šapa”.