UDRUŽENJE ŽENA „MLADOST” IZ ČESTEREGA

Priznanje i nagrada došli u prave ruke

Među brojnim pojedncima i kolektivima koji su dobili zahvalnicu povodom Dana Opštine Žitište je i Udruženje žena „Mladost” iz Česterega. Priznanje je damama iz ovog sela uručeno za doprinos u očuvanju narodnog stvaralaštva i afirmaciju lokalne zajednice.
– Zahvalne smo svima koji su prepoznali naš rad, trud i zalaganje za bolji život žena na selu. Drago mi je da se ceni trud koji ulažemo u negovanje tradicije i kulture svog kraja, kao i naš doprinos humanitarnim akcijama – kaže Slavica Mitrović, predsednica Udruženja.
„Mladost” je osnovana 2018. godine. Ima desetak aktivnih članica, a osnovni cilj jeste čuvanje od zaborava običaja, kulture i tradicije i etno vrednosti prvenstveno iz Bosanske Krajine, odakle su doseljeni stanovnici Česterega, ali i kulturnih vrednosti mesta u kome žive.
– Naša manifestacija „Kuhinja iz mog zavičaja” prikazuje spremanje tradicionalnih, starinskih jela iz krajeva odakle potiču udruženja koja učestvuju. Manifestacija je uspešno organizovana dve godine, a na svakoj je učestvovalo 15 udruženja – kaže naša sagovornica i dodaje da Udruženje ima značajnu podršku Opštine Žitište, Kulturno-prosvetne zajednice, MZ Čestereg, Zemljoradničke zadruge „Mladenova Krajina” iz Česterega, kao i drugih asocijacija i građana.

M. B.