Ugovor sa kineskim investitorom o otuđenju nepokretnosti – potpisnici su republička direkcija za imovinu i predsednik kompanije vang feng

Grad Zrenjanin poklonio 96 hektara zemljišta

Kineskoj kompaniji „Šandong Linglong” (Šandong Linglong Tire Co, Ltd) koja će u podizanje nove fabrike pneumatika u Slobodnoj zoni Zrenjanin uložiti 800 miliona evra, potpisivanjem Ugovora o otuđenju nepokretnosti – bez naknade – preneto je vlasništvo na 96 hektara građevinskog zemljišta. Ugovor su u četvrtak, 28. marta, potpisali Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, i Vang Feng (Wang Feng), vlasnik kineske kompanije „Šandong Linglong” u prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića.
– Ovaj projekat je proglašen projektom od državnog značaja za Republiku Srbiju od strane Vlade za šta ispunjava sve uslove. U pitanju je veliko zapošljavanje u Gradu Zrenjaninu, a vrednost investicije je 800 miliona evra. Zemljište je ustupljeno bez naknade, 96 hektara, u vrednosti od 11, 9 milona evra. Ovo je najveća grinfild (greenfild) investicija u Srbiji do sada i jedna od najznačajnijih pored kineske kompanije „Ziđin” koja je ušla u sastav RTB Bor (Rudarsko-topioničarski basen) kao investior u proizvodnji bakra – rekao je Vorkapić.
Projekat će biti završen u roku od sedam godina, u planu je zapošljavanje 1.500 ljudi, od čega će 1.200 radnih mesta biti otvoreno za lokalno stanovništvo, dok će 300 ljudi biti iz matičnog, kineskog društva, a za potrebe instalacije i opreme, probnog rada i obuke.
Realizacija projekta doprineće industrijalizaciji Grada Zrenjanina, a efekti će se odraziti na region, kao i na rast privrede u Srbiji.
– Danas je zaista velik dan za Grad Zrenjanin, potpisivanjem ugovora vlasništvo nad zemljom se prenosi na naše prijatelje iz Kine, i samim tim kreće se u realizaciju ovog najvećeg projekta u Srbiji, čija je vrednost blizu milion dolara. Koliko to znači našem gradu ne moram da govorim. Dobijamo novu, ogromnu, kompaniju, koja će se prostirati na 96 hektara, i to je samo jedan deo investicije. „Šandong Linglong” će sa još dve kompanije u narednih 5 godina realizovati kompletan projekat – istakao je Janjić i dodao da je u najavi i izgradnja auto-puta punog profila od Beograda do Zrenjanina.
Neke dozvole će izdavati Autonomna Pokrajina Vojvodina, a neke Grad Zrenjanin i sve će biti vrlo brzo realizovano.

M. Malbaški