„UM-ING“ I „PETKUS“: Primer razvoja zrenjaninske privrede

U toku je izgradnja četvrte hale kompanije „Um-ing“, koja posluje 17 godina. Reč je o objektu od oko hiljadu kvadrata. – U procesu smo kupovine i ozbiljne mašine za obradu metala. Svrstavamo se u red malobrojnih firmi koje mogu da rade sve oblike transportne opreme i dosta mašina iz branše kojom se bavimo. Uz podršku lokalne samouprave i nemačkog partnera ozbiljno napredujemo i dobijamo sve više poslova. Za ovu godinu smo sve dogovorali i već pripremamo naredne poslovne poduhvate – kaže Marko Umićević, generalni direktor kompanije „Petkus inženjering”, koja je deo „Um-ing“ grupe.

Ove kompanije posetio je danas gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima.

Ovo je pravi primer razvoja zrenjaninske privrede i najbolji pokazatelj u kojem pravcu ide naš grad. Samo podatak da je u poslednje četiri godine otvoreno pet hiljada novih radnih mesta u novim i starim firmama odličan je pokazatelj. A raduje me da nisu samo stranci zainteresovani za širenje proizvodnje i kupovinu placeva, već to čine i zrenjaninski i ostali srpski privrednici koji ovde posluju – ocenio je gradonačelnik.

Um-ing” je osnovan 2003. godine, a 2011. je podigao pogone i započeo proizvodnju u industrijskoj zoni „Bagljaš”. Firma, čiji je osnivač zrenjaninski privrednik Borislav Umićević, bavi se prvenstveno projektovanjem i proizvodnjom opreme i uslugama konsaltinga i inženjeringa u domenu uljarske industrije.

Mešovito preduzeće „Petkus Balkan”, sa uglednim nemačkim partnerom formirano je uz podelu vlasništva u odnosu pola-pola. Područje Balkana, odnosno sve zemlje bivše Jugoslavije, Rumunija, Bugarska, pa i Mađarska, u domenu gradnje i korišćenja kapaciteta uljarske industrije oslanjaju se na „Petkus ” i „Um-ing”. U zoni „Bagljaš” ove kompanije sada posluju u tri proizvodne hale.

Delatnost su proširile i na izgradnju silosa, fabrika stočne hrane, doradnih centara za semensku robu i proizvodnju opreme za mlinarsku industriju.

Firma „Petkus” koju smo otvorili naknadno, bavi se projektovanjem softvera, Nemci su i tu prepoznali šansu, zainteresovani su za naše usluge. Kockice su se polako složile, i uz podršku Grada uspeli smo da kupimo još jedan plac na kojem smo proširili proizvodne kapacitete i ostvarili zacrtane ciljeve – zaključuje Marko Umićević. On napominje da trenutno realizuju tri projekta u Hrvatskoj, Mađarskoj i Rusiji.

L.Z.

foto: Grad Zrenjanin