UPIS U SREDNJE ŠKOLE: Biće 1.790 mesta za nove srednjoškolce

Učenici osmih razreda osnovnih škola pripremaju se za polaganje završnog ispita. U sredu, 17. juna, oni će polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, 18 je provera znanja iz matematike a 19. juna je kombinovani test. Rezultati male mature biće im saopšteni 23. juna. Ispiti su od 9 do 11 časova, polagaće se u učionicama, a broj đaka koji polažu test je ograničen zbog mera zaštite i bezbедnosti. Liste želja predavaće 29. i 30. juna, a prvi upisni krug se završava 8. jula.
Po odluci Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja, testovi svih osmaka iz škola u Srbiji se dostavljaju elektronski u Beograd, gde će se i pregledati, pa bi tako trebalo da se očuva objektivnost pri bodovanju testova.
U srednjim školama u Srednjobanatskom okrugu ima 1.790 mesta, što je 200 više nego osmaka (1.590). U ovaj broj nisu uključeni učenici Osnovne i srednje škole „9.maj“. Takođe, i učenici umetničkih škola jer oni ranije polažu ispite koji su predviđeni za upis.
U zrenjaninkim školama, osmi razred završava 1.050 učenika, a ima 1.490 mesta. U Novoj Crnji osnovnu školu završava 90 đaka, a toliko ima i slobodnih mesta u tamošnjoj osnovnoj školi. Novobečejskih osmaka je 217, njima je ponuđeno za upis 120 mesta, a u sečanjskoj opštini 104 učenika konkurisaće na 90 mesta u srednjoj školi u Sečnju.

M. Bečejac