UMESTO OTKAZANOG INOKOP-A, ZA SEPTEMBAR JE NAJAVLjEN NOVI SAJAM

Santovac obećava „visoki nivo”

Posle odluke Organizacionog odbora da ove godine ne bude Sajma preduzetništva, inovacija i kooperacija, popularnog INOKOOP-a, u medijima se pojavila izjava zamenika gradonačelnika Zrenjanina Saše Santovca, da je u pripremi druga sajamska manifestacija, koja će, kako je najavio, biti „na veoma visokom” nivou.
– Znamo da će biti u toku septembra i da neće biti kada i „Dani piva”. Prethodnih godina smo primetili da INOKOOP ne dobija dovoljno pažnje. Mnogo je manifestacija na „Danima piva” koje odvlače pažnju, pa smo rešili da je bolje ovako. Pri tom, sakupićemo preduzetnike, učenike srednjih škola i studente na istom mestu, kako bi se oni sami upoznavali i radili na zajedničkim ciljevima – rekao je za naše novine Saša Santovac.
U telefonskom razgovoru sa nekoliko ovdašnjih preduzetnika saznali smo da ih je otkazivanje INOKOOP-a neprijatno iznenadilo, a da će tek videti kako će izgledati sajam koji obećava zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Naši sagovornici ne mogu da shvate zašto su se gradski zvaničnici tako lako odrekli poznate regionalne sajamske manifestacije koju je prepoznala i Evropska unija. Hala „Medison” otuda se i našla u programu razvoja prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Iz IPA fondova lane je obezbeđeno skoro pola miliona evra za njenu rekonstrukciju u sajamske svrhe.
– Mi smo po završetku prošlogodišnjeg INOKOOP-a predočili javnosti, privrednicima i lokalnoj samoupravi da se zakon o komorama izmenio i da je, pored ostalog, novina i to da su regionalne komore ostale bez svog računa, da postoji centralni račun Privredne komore Srbije, te da za plaćanje svih izdataka regionalne komore moraju imati saglasnost centrale u Beogradu. Privredna komora Srbije je reagovala tako što je za organizaciju INOKOOP-a odobrila milion dinara, a Opšte udruženje preduzetnika Zrenjanina, kao suorganizator sajma tražilo je sredstva, u svrhu pomoći razvoja preduzetništva, odnosno za finansiranje dela troškova INOKOOP-a – ističe Miroslav Đurić, predsednik Opšteg udruženja preduzetnika i predsednik Organizacionog odbora INOKOOP-a.
– Kada smo se obratili nadležnima na lokalu za ovu godinu, rečeno nam je da treba da konkurišemo. Prihvatili smo tu obavezu i tražili način da je ispoštujemo. Raspitivali se za odrednice tog konkursa, šta treba da odradimo i kako da dokažemo da zaslužujemo podršku kao suorganizatori INOKOOP-a. Tražene informacije od lokalne samouprave nikako da dobijemo. Kada je u pitanju Pokrajina, odnosno konkurs kod Pokrajinskog sekretarijata za privredu, on se još nije pojavio, a kada smo se u Novom Sadu raspitivali o tome rečeno nam je da je budžet značajno redukovan, da će za manifestacije sajamskog tipa biti odvojeno milion i po dinara i da mi ne možemo očekivati više od sto hiljada dinara – konstatuje Đurić.
– Analizirajući sve navedene okolnosti došli smo u situaciju da, naravno pored preko potrebnog novca za organizaciju sajma, uvažimo i okolnost vremenskog tesnaca u koji smo zapali, a zbog kojeg je bilo nemoguće do „Dana piva” i našeg sajma kao dela te manifestacije, organizovati INOKOOP. Da smo manifestaciju odložili za kraj septembra ili oktobar, sigurno bismo mogli da je održimo – kaže Đurić, napominjući da je na dosadašnjih 17 INOKOOP-a ova manifestacija imala približno četiri hiljade učesnika i 30 hiljada posetilaca.

S. K. – Z. D.