Un deceniu de activitate al Corului Bărbătesc al C.M.N.R. din Serbia

Activitate bogată, desfășurată cu brio pe parcursul a 10 ani de existență
Printr-un concert festiv, pe scena Teatrului Profesionist „Sterija” din Vârşeţ, a fost marcat un deceniu de activitate a Corului Consiliului Minorităţii Naționale Române din Serbia, – 10 ani de la înființare și a fost sărbătorită Ziua Minorității Naționale Române din Serbia. În cei 10 ani de existenţă, corul a desfășurat o activitate realizată prin concerte și prezentări pe scena Marelui Festival de folclor și muzică. Primul dirijor a fost profesorul Todor Petrovici, care a adunat corişti din aproape toate localităţile româneşti și a reînviat viaţa corală.
La 7 decembrie 2006 corul a debutat pe scena din Vârşeţ și cosecutiv pe parcursul acestor 10 ani, s-a prezentat la numeroase concerte în țară, dar și peste hotare. În cadrul concertului de gală al Corului bărbătesc al Consiliului Național Român, pe lângă gazde sau prezentat și corurile „Raspevani profesori” – „Profesorii cântă” din Vârșeț, Corul Catedralei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, Corul mixt al Asociației pentru Artă și Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluț”  din Torac și Corul „Ion Vidu” din Lugoj.
Primului dirijor, profesorului Todor Petrovici i-a fost înmânată o diplomă pentru tot ceea ce a făcut pentru muzica corală a românilor din Serbia. Festivitatea s-a încheiat cu un concert susţinut de Orchestra de muzică populară a Consiliului Naţional Român, la care au participat soliștii vocali Lazăr Novac, Alina Cojocar, Firuța Cina, Mariana Ocolișan, Adriana Uzoni și soliștii instrumentiști Nelu Iencea și Roman Bugar.
În cadrul festivității la Teatrul Popular „Sterija” din Vârșeț a avut loc și vernisajul expoziție a pictorilor naivi din Uzdin, Sofia Ionașcu, Ileana Oalge … în organizarea Societăți Literar Artistice „Tibiscus” din Uzdin. Vasile Barbu, președintele societăți cu această ocazie a anunțat că la anul viitor se va sărbători jubileul de 55 de ani de existență a picturi naïve din Uzdin,care a făcut ocolul lumii.
M. V.