USKORO ZAVRŠETAK ANGIO SALE – REŠENjE ZA KLIMU I MANjAK RADNIKA NIJE BLIZU

Teško je i pacijentima i lekarima kad su žege

  • Rashladni sistem koji ne radi punim kapacitetom, manjak lekara, medicinskih sestara i tehničara – neki su od problema sa kojima se suočavaju pacijenti i zaposleni Opšte bolnice „Đorđe Joanović”. Ipak, poboljšanja u lečenju pacijenata doneće nova angio sala na čijem se opremanju radi, kažu u Bolnici.

 

Rashladni sistem zgrade „nove bolnice” koncipiran je tako da radi preko centralnog sistema KGH (klimatizacija, grejanje, hlađenje) – objašnjava pomoćnik direktora Bolnice za organizaciju, koordinaciju i nemedicinske poslove prof. MSc Srđan Kalnak. On dodaje da rashl adni sistem trenutno ne radi punim kapacitetom:
– Opšta bolnica Zrenjanin poseduje dva rashladna agregata, od kojih jedan radi sa 50 odsto kapaciteta, a drugi je neispravan i ne može se osposobiti za rad. Za rešenje ovog višegodišnjeg problema potrebna je nabavka novih rashladnih agregata, čija je vrednost oko 20.000.000 dinara po jednom – kaže Kalnak.
Temperature od preko 40 stepeni, koliko je izmereno prethodnih dana, teško padaju pacijentima, ali i osoblju bolnice, ističe pomoćnik direktora za medicinske poslove, obrazovanje i naučno istraživački rad dr Vladimir Arbutinov:

TEMPERATURE PRITISKAJU
– Lekari i medicinske sestre rade u izuzetno teškim uslovima i ulažu maksimalne napore kako bi svi pacijenti u potpunosti bili zbrinuti. Veliki je problem u operacionim salama gde hirurzi operišu pod punom opremom. Ništa manje ne trpi ni osoblje u Specijalističkoj poliklinici gde se dnevno pregleda i do hiljadu pacijenata. Čak i u ovakvim uslovima rad medicinskog osoblja premašuje stopostotni učinak, što govori o tome koliko je požrtvovanje i posvećenost poslu svih zaposlenih u Bolnici – kaže on.
Dobra vest za pacijenata koji imaju problema sa infarktom miokarda i drugim bolestima krvnih sudova, a koji su do sada morali da idu do Instituta u Sremskoj Kamenici da bi se lečili, jeste da će ubuduće adekvatnu negu moći da dobiju i u Zrenjaninu. Podsećamo, u zrenjaninskoj Bolnici se trenutno radi na osposobljavanju angio sale, koja je veoma važna kada je reč o sanaciji posledica oboljenja od kardiovaskularnih bolesti:
– Sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo obezbeđena je oprema za angio salu, koja će biti postavljena nakon završetka radova na pripremi prostora. Adaptacija prostora je u toku, a ona podrazumeva čelično ojačanje poda zbog težine aparata, kao i dodatne građevinsko-zanatske radove. Novac za adaptaciju prostora je obezbedila lokalna samouprava – objašnjava prof. MSc Srđan Kalnak.

MANjAK LEKARA I SESTARA
Hroničan nedostatak lekara i medicinskog osoblja u domaćem zdravstvu pogađa i Zrenjanin. Kako navode u Bolnici „Đorđe Joanović”, kadrovskim planom za ovu godinu predviđeno je da radi 615 medicinskih sestara i tehničara, a trenutno ih je zaposleno 578, što je manjak od 37 sestara i tehničara. Pored toga nedostaju i lekari, pre svega internisti, anesteziolozi, lekari fizikalne medicine, onkolozi, psihijatri i ostale specijalnosti.
Što se tiče rastućeg broja medicinskih radnika koji uzimaju neplaćeno odsustvo i odlaze na privremeni rad u Nemačku, u Bolnici potvrđuju da je ova praksa sve češća, te da je trenutno 23 zaposlenih Opšte bolnice na neplaćenom odsustvu. Zbog toga su prema preporuci Pokrajinskog sekreterijata od prvog avgusta ove godine pooštreni kriterijumi za dodeljivanje odusustva radnicima.

M.M.