USKRŠNJA POSLANICA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVENE OPŠTINE ZRENJANINSKE

Vaskrsenje Hristovo – obrazac Bogoljublja i čovekoljublja

„Ako jezike čovečije i anđeoske govorim, a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje zvoni ili praporac koji zveči…”

Ovim rečima se Sveti apostol Pavle, pre dve hiljade godina, obratio Korinćanima u svojoj Poslanici i preporučio ljubav prema bližnjima kao najveći božiji dar. Pavlova himna ljubavi je aktuelna i posle toliko vekova i primenjiva je naročito u vreme vaskršnjeg posta.
Nažalost, drugu godinu zaredom proslavljamo Praznik nad praznicima u potpuno izmenjenim životnim okolnostima. Sve je neočekivano, drugačije i ljudi žive u nametnutim uslovima koji sputavaju slobodnu volju. Pandemija virusa korona je izmenila ustaljeni ritam i način života kao i praktikovanje verskog života u punom obimu.
Jedino za Vaskrslog Hrista ne postoje nikakve prepreke i barijere i On ne podleže, kao Bogočovek, zakonima prirode i fizike. On je iznad svega i svih. Zbog toga pravoslavni hrišćani vekovima proslavljaju Pobedioca smrti i Njegovo slavno Vaskrsenje.
Naša sveta crkva nas priziva pod svoje okrilje, budući da je osmislila svaki aspekt čovekovog života od rođenja do smrti, a i više od toga. Nudi nam večnost u zajednici sa Bogom, što je i smisao čovekovog bitisanja ovde na zemlji. Već ovde i sada verujući hrišćani su prizvani da osete predukus večnog trajanja u Carstvu Nebeskom.
Ovo nam je omogućeno kroz svetu tajnu ispovesti i pričešća.
Još u pripremnim nedeljama pred Časni post, Crkva nas je pozvala na pokajanje i povratak Bogu Ocu. Sveta Četrdesetnica je obilovala brojnim i sadržajnim službama što i priliči Vaskrsu kao najvećem i naznačajnijem Prazniku. Prilika je da se u ovo vreme svojevrsnog preumljenja zapitamo koliko smo živeli po ugledu na Vaskrslog Hrista i Njegovih Svetih ugodnika.
Gospod je rekao da bez Njega ne možemo činiti ništa. Zbog toga nam je i potrebna Božija pomoć kako bismo iskočili iz svoje pale prirode i pobedili sebe, što je najveća pobeda. Onda možemo i mi uzviknuti – gde ti je smrti žalac, gde ti je, Ade, pobeda!
Hristos Vaskrse – vaistinu Vaskrse!

U ime sveštenstva Srpske pravoslavne opštine zrenjaninske Jerej Miodrag Stanojević