Uspela prva licitacija zemljišta Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu

Bojan Jovanović, poljoprivrednik iz Zrenjanina, prvi je zakupac 75 hektara kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta u Katastarskoj opštini Zrenjanin III, nedavno vraćenog Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Za godišnji zakup on je dužan da plati 520 evra po hektaru, a zakup je na pet godina. Obračunato na ukupnu površinu, to je 39.000 evra godišnje, odnsno 195.000 evra za pet godina.
– Osećam veliku radost što je Crkva, posle sedam decenija, u položaju da može da na ovaj način, davanjem zemljišta poljoprivrednicima u zakup, dođe do sredstava toliko potrebnih za obnovu postojećih i izgradnju novih hramova i – šire gledano – za svoju misiju u narodu – izjavio je za „Zrenjanin“ neposredno posle licitacije protonamesnik Slobodan Čestić, koji je u ime Crkvene opštine SPC u Zrenjaninu nadgledao nadmetanje.
Poseban kvalitet ovog poteza Crkve je u tome što je zakup na pet godina, a ne na jednu, kao u slučaju državnog zemljišta.
– To daje veću stabilnost i sigurnost i poljoprivrednicima i Crkvi – dodao je protonamesnik Čestić.
– Izlicitirana zakupnina, kako mi to u Banatu kažemo – arenda, najviša je koju sam mogao da prihvatim. Na parceli je bila pšenica. Pripremiću je za prolećnu setvu kukuruza i, najverovatnije, suncokreta – izjavio je Bojan Jovanović odmah posle licitacije. Inače, u licitaciji je učestvovalo desetak poljoprivrednika.
M. S-n.

komisija-koja-je-vodila-postupak licitacija-crkvenog-zemljista-bojan-jovanovic-pobednik-na-nadmetanju-ya-zakup-75-hektara-kvalitetnog-zemljista