USPENJE PRESVETE BOGORODICE: Slava hrama i Grada Zrenjanina

Sprska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu. Istovremeno, Grad Zrenjanin i Saborni hram obeležavaju svoju slavu. Tim povodom u Uspenskom hramu održana je sveta arhijerejska liturgija koju je služilo episkop banatski Nikanor i zrenjaninsko sveštenstvo uz prisustvo velikog broja vernika. Kumovi  ovogodišnje slave, preduztnici Saša i Goran Tucić, vlasnici turističke agencije „Sagot“, kumstvo za narednu godinu predali su Saši Santovcu, zameniku gradonačelnika.

-Biti kum slave u sabornom hramu našeg Grada velika je čast. Pokušaću, uz pomoć porodice i  prijatelja, koliko god je u mojim mogućnostima da pomognem crkvi, sveštenicima, narodu i doprinesem razvoju Zrenjanina.

O ličnosti Presvete Bogorodice koja je posebna i jedinstvena, kako za crkvu, tako i za istoriju govorio je u besedi sveštenik Slađan Ristić .

– Presveta Bogorodica je lestvica koja je nas grešne ljude, povezala sa nebom i prestolom njenog sina Isusa Hrista. Njoj u čast posvećeni su mnogi hramovi, ispevane himne i pesme i mnoge ikone naslikane. Zaštitnica je celog roda hrišćanskog, a istovremeno i Grada Zrenjanina koji ima velik blagoslov jer je pod njenim patronatom – rekao je otac Slađan Ristić u svome obraćanju, čestitavši Gradu, sveštenstvu, rukovodstvu, svim vernicima i građanima slavu.

Tradicionalna litija ulicama Grada, koja se godinama unazad održava, ove godine je izostala, pre svega zbog loših vremenskih uslova.

 

M.Malbaški

Foto: Grad Zrenjanin