USPON GRAĐEVINSKE AKTIVNOSTI NAJAVLJUJE ZAMAH U RAZVOJU GRADA

Gradi se više od 400 novih stanova

Sumirajući zamah stanogradnje koji se u poslednje vreme uočava u Zrenjaninu, gradonačelnik Čedomir Janjić ističe da se u ovom trenutku u ovde gradi više od 400 stanova.
– Evidentan je uspon stambene izgradnje kod nas ovog proleća, što je pozitivan znak i za ukupna privredna kretanja, čiji je jedan od naj- boljih pokazatelja upravo stanogradnja. Osim na petnaestak lokacija na kojima se grade pojedinačni, manji objekti višeporodičnog stanovanja, na četiri lokacije aktivna su veća gradilišta na kojima će biti izgrađeno čak 348 stanova, a na svim lokacijama zajedno ta cifra prevazilazi 400, što nije zabeleženo već decenijama. Značajno je takođe i što je većina investitora koji grade stanove za tržište, upravo iz Zrenjanina – kaže gradonačelnik Janjić.


Kako se navodi na zvaničnom sajtu Grada Zrenjanina, najveće gradilište je u Gundulićevoj ulici, gde je preduzeće „Maksimović – gradnja” počelo s realizacijom projekta „Mala Amerika” i podizanjem prve od ukupno pet stambenih zgrada koliko će se naći u tom kompleksu, na mestu nekadašnjih magacina i upravne zgrade trgovinskog preduzeća „Prehrana”. Na tom prostoru izgradiće se 192 stana različitih struktura, površina od 30 do 120 kvadratnih metara.
Na istoj lokaciji, na suprotnoj strani Gundulićeve, na uglu prema naselju „Rade Končar”, investitor „DMD izgradnja” uskoro počinje gradnju stambeno-poslovnog objekta, sa 14 stanova i sedam lokala u prizemlju, kao i podzemnom etažom s 12 parking mesta. To će predstavljati nastavak neprekinutog niza objekata na parnoj strani Gundulićeve ulice, s posebno rešenom uličnom fasadom, objašnjava se u tekstu na gradskom sajtu.


Naime, na osnovu uslova Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pošto je prvobitni deo objekta na tom mestu srušen, a bio je pod prethodnom zaštitom, predviđena je njegova totalna rekonstrukcija, kako samog zida i fasadnog platna, tako i ajnfort kapije, po uzoru na desni, sačuvani deo objekta. Iz urbanističkog projekta se može sagledati kako bi ta intervencija trebalo da izgleda nakon realizacije.
Preduzeće „Bioelektrik” jesenas je počelo s gradnjom dva objekta u Nušićevoj ulici, a radovi nisu prekidani ni tokom zimskih meseci. U dva objekta istovetne spratnosti (prizemlje, tri sprata i potkrovlje) biće ukupno 54 stana. Lamela 1 je planirana da bude stambeno-poslovni objekat, sa 28 stanova i 5 lokala, dok je lamela 2, u unutrašnjosti parcele, namenjena isključivo stanovanju i imaće 38 stanova. Predviđen je i parking prostor sa 73 mesta, parkovska površina od 800 kvadratnih metara i dečje igralište.
Još 48 stanova, površine od 40 do 100 kvadratnih metara, gradi se u Obilićevoj ulici, na lokaciji nekadašnjeg objekta preduzeća „Ogrev”, čija je poslednja namena bila kineska prodavnica. U pitanju je stambenoposlovni objekat investitora „Keramike Jovanović”, sa oko 700 kvadratnih metara poslovnog prostora u prizemlju. Radovi su počeli betoniranjem podzemne etaže, na kojoj su predviđene garaže za buduće stanare, a zgrada će imati pristup i sa strane prema magistrali, odnosno Bulevaru oslobođenja, kao i parking u dvorištu. Kolski ulaz biće iz Obilićeve ulice.


Završava se i gradnja stambenih objekata u ulicama Marka Oreškovića (investitor „Land Uoman”), Vojvode Bojovića („Vila Begej”, investitor Ivan Subotički), kao i u Ulici Đorđa Stratimirovića (SR „Goran Roksić”), u kojima je u ponudi više od 30 stanova.
Izgradnja 40 stanova u Pančevačkoj ulici sprovodi se u okviru Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji, uz pomoć Banke za razvoj Saveta Evrope i Grada Zrenjanina.
Na kraju, nagoveštena je i gradnja između 300 i 350 stanova za potrebe kineske kompanije „Šandong Linglong Tajr” čija lokacija i rokovi za izgradnju još nisu potvrđeni, ali se očekuje da će biti poznati kada bude počela i gradnja proizvodnih pogona u industrijskoj zoni „Jugoistok”, objavljeno je na sajtu Grada Zrenjanina.

L. Z.