VANREDNO STANJE: MERE VLADE POGODILE UGOSTITELJE

Nema prometa, očekuje se pomoć države

Restorani, kafane, kafići, kao i kladionice, autoperionice i igraonice gde se inače služe hrana i piće, moći će da rade samo ako organizuju dostavnu službu ili šalter gde bi se obroci i piće prodavali – obedovanje unutar ugostiteljskih objekata ili u njihovim baštama od subote, 21. marta, zabranjeno je Odlukom Vlade Srbije. Zrenjaninski lokali koji ispune ove uslove, moći će da rade dostavu od 8 do16 časova, propisano je odlukom gradonačelnika od 22. marta.
Osim toga, vlasnici ugostiteljskih radnji u obavezi su da se pridržavaju higijensko-tehničkih mera kojima se sprečava širenje zaraze virusom korona.
Veliki broj restorana i kafića u našem gradu tako će ostati zatvoren tokom vanrednog stanja, ali ima i ugostitelja koji su organizovali službu dostave hrane i pića, poput restorana „Valter”.
– Sami smo se snalazili za nabavku higijenske opreme. Vlada nestašica, naročito maski, ali nekako smo uspeli da se obezbedimo – navodi Danilo Mrdak, generalni menadžer „Valter” restorana.
Picerija „Rene” za sada neće raditi, pri čemu je zaista teško doneti pravu odluku, kaže vlasnik lokala Nenad Reljin.
– Postoji mogućnost rada putem dostave, ali brinem se za svoje zaposlene – da li će po povratku iz dostave i sami nešto „doneti”. Rukavice nije toliko teško nabaviti, delimično i dezinfekciona sredstva, ali za maske je najveći problem – ističe Reljin.
Privatan sektor – a naročito uslužne delatnosti – veoma je ugrožen usled obustavljanja poslova. Zato bi bilo značajno da se za njih uvedu određene olakšavajuće mere, ističu naši sagovornici.
– Moramo sada svi da se držimo zajedno, ali isto tako treba uzeti u obzir da se više ne pravi pazar, da nema prihoda, a da ostaju dažbine koje treba platiti. Šta da rade ljudi u privatnom sektoru? Teška je situacija, ali nadamo se da će se naći rešenje i da će biti donete odgovarajuće mere – kaže vlasnik picerije „Rene”.
Ugostiteljstvo je pogođeno, ali prema rečima Danila Mrdaka, u „Valteru” neće biti otpuštanja zaposlenih. Nadaju se i da država neće privatni sektor ostaviti na cedilu.
Sa radom je prestao i Kaštel Ečka. Dostavu hrane ne rade jer nije ekonomski isplativo zbog udaljenosti od grada. Prema rečima direktorke Jasmine Dologušin, veoma im je bitno da tim Kaštela ostane u istom sastavu, a očekuju i konkretne mere države.
– Trudimo se da trenutna kriza ne utiče na našu politiku ljudskih resursa. Bez obzira na situaciju, Kaštel Ečka je 15. marta povećao broj zaposlenih. Međutim, činjenica je da se beleži veliki broj otkazivanja rezervacija, kapacitet popunjenosti je nula odsto, nema prometa, a troškovi se gomilaju. Mere koje očekujemo kao pomoć od države,jesu smanjivanje PDV-a na hranu i piće, smanjenje poreza na dohotke – navodi direktorka Kaštela.M. Maričić

M. Maričić