VEĆ POLA GODINE (FORMALNO) JE ZABRANjENO PREĆI DRUMSKO-ŽELEZNIČKI MOST NA TAMIŠU

Prelazak rizičan, alternativa: okolo-naokolo

Most je zatvoren za drumski saobraćaj 21. marta ove godine. Sanacija ovog objekta do danas nije ni otpočela, a zabrana je i dalje na snazi. U nedostatku adekvatne alternative mnogi ljudi iz ovog kraja ipak prelaze preko mosta, rizikujući – ako ništa drugo – onda moguće prekršajne prijave.
Krajem prošle godine, pri vanrednom pregledu mosta starog 140 godina, JP „Putevi Srbije” konstatovali su izuzetno loše stanje konstrukcije, konkretno po pitanju stabilnosti i nosivosti. Istakli su da drumska vozila na mostu izazivaju velike dinamičke udare.
Zato je ovo preduzeće u martu najavilo sanaciju, što je trebalo da bude gotovo do 20. avgusta, kažu u Mesnoj zajednici (MZ) „Tomaševac”.
– Zabrana drumskog saobraćaja još uvek je na snazi, a železnički je dozvoljen. Izuzetak je bio u vreme izlivanja Tamiša, kada je bio poplavljen put prema Botošu. Tada je postignut usmeni dogovor i most je u tom periodu pušten u funkciju za automobile i vozila do 12 tona, kao nekada – navodi Milena Nikolić, sekretarka MZ „Tomaševac”.

ALTERNATIVNI PUTEVI LOŠIJI I DUŽI
Put prema Botošu u međuvremenu je osposobljen, ali prelasci preko tamiškog mosta su se nastavili i to vrlo frekventno. U sredu ujutru za desetak minuta tuda je prošlo oko 15 vozila – putničkih, poljoprivrednih, jedan kamion sa nekoliko tona uglja, a potom i teretni voz sa nekoliko desetina vagona.
– Meni nije logično da je dozvoljen prelaz teretnom vozu, ali ne i automobilima – primećuje jedna prolaznica.
Alternativni putevi su lošiji i duži, kaže Milena Nikolić, a potvrđuje i poljoprivrednik Duško Birovljev iz Tomaševca, koji gaji 200 ovaca. Prelazak preko mosta mu je najbliži način da dođe do grada.
– Nemam drugi put za Zrenjanin, jedino preko Botoša, ali to je najmanje 40 kilometara u oba pravca! Nema ni govora o početku radova na mostu – razočaran je ovaj Tomaševčanin.
Druga mogućnost za stanovnike ovog sela jeste da do grada idu preko rute Farkaždin – Kovačica, ali tada treba preći više od 60 kilometara, umesto 25, navodi Milena Nikolić. Kako kaže, osim poljoprivrednicima iz Tomaševca i Orlovata koji u susednom selu obrađuju zemlju, zatvoreni most problem je Orlovaćanima jer im je najbliža benzinska pumpa ona na ulazu u Tomaševac.

 


REŠENJE JE NOVI MOST– USKORO RADOVI?
Na pitanje šta koči nadležne da poprave most, jedan meštanin koga smo zatekli u blizini mosta odgovara da se čeka formiranje Vlade kako bi se videlo ko će to da plati i kome će posao biti dodeljen. Tamara Motrenko iz odeljenja za odnose s javnošću „Puteva Srbije” objašnjava da je već počela procedura izrade novog drumskog mosta.
– Radovi na izgradnji novog objekta počeće po izradi tehničke dokumentacije i pribavljanju potrebnih dozvola – navela je Motrenko.
Dodaje da bi popravka konstrukcije mosta bila skuplja od izgradnje nove.
Oko tehničke dokumentacije moraju se dogovoriti nadležno ministarstvo, „Putevi” i „Železnice Srbije”, ističu u tomaševačkoj Mesnoj zajednici.
Drumsko-železnički most između Orlovata i Tomaševca izgrađen je 1880. godine i do danas je nekoliko puta saniran, čime mu je produžavan rok upotrebe.

  • KAZNE SPORADIČNE
    Saobraćaj preko mosta, kako saznajemo, povremeno kontroliše policija, a prelasci se kažnjavaju prekršajnim prijavama. Bude ih i nekoliko desetina dnevno. Kazni je bilo čak i tokom usmenog dogovora Mesne zajednice sa „Putevima Srbije” kada nije radio put prema Botošu, kaže za naš list Milena Nikolić. Pojedini meštani Tomaševca pričaju i da je bilo pokušaja da se ovaj saobraćajni problem iskoristi u ličnu korist. Naime, navode da su iz silosa u Orlovatu prijavili policiji poljoprivrednike koji su se preko mosta zaputili ka silosu u Tomaševcu!

  • ALTERNATIVNI PRAVCI
    Na sajtu JP „Putevi Srbije” navedeni su alternativni putevi zbog zabrane kretanja preko mosta na Tamišu. Za vozila koja se kreću od Zrenjanina i Perleza ka Tomaševcu, Uzdinu i Kovačici, preporuka je da idu putem Farkaždin – Kovačica, a oni koji se kreću iz Padine i Kovačice ka Orlovatu i dalje prema Zrenjaninu, upućuju se na put Farkaždin – Perlez.

 

J. Šormaz & M. Maričić