STRUČNOST, POSVEĆENOST I USAVRŠAVANJE SU TEMELJI POSLOVANJA AUTO-CENTRA „SEČANJ”

Poverenje mušterija je najveća vrednost

U proteklih dvadesetak godina Opština Sečanj, koju zvanična statistika svrstava u nerazvijene, ostala je bez 35,6 odsto stanovništva. Takve okolnosti dodatno otežavaju ionako neugodan položaj malih firmi: teže je pronaći adekvatne radnike, manje je poslovnih prilika, platežne mogućnosti građana su slabe… No, uprkos pomenutim izazovima, u protekle dve decenije u Sečnju je stasalo malo preduzeće koje se pročulo po dobroj poslovnoj praksi i postalo je i oslonac lokalne zajednice.

TIM GODINAMA NA OKUPU
Reč je o Auto-centru „Sečanj” koji je jula 2003. osnovao Igor Denda, a čija je glavna delatnost tehnički pregled vozila. „Jugo 45” bio je prvi auto proveren u ovoj radionici. Sa Igorom su počela da rade dvojica mehaničara, koji su u navedenom preduzeću stekli uslove za penziju. Zaposleni u Auto-centru „Sečanj” nikada se nisu često smenjivali, objašnjava saobraćajni inženjer Vukašin Grubiša.
– Ja sam pet godina u firmi, a uz mene su tu i automehaničari Slobodan Milošević i Nemanja David. Uspeli smo da oformimo i održimo stručni tim i u vremenu kada većina umešnih radnika odlazi u inostranstvo. Nismo nikada imali otvoreni konkurs. Mala smo firma u maloj sredini i ciljano smo birali ljude za koje smo pretpostavili da bi dobro obavljali posao.
Recimo, kada je kolega Zoran Rodić 2021, posle 18 godina rada otišao u penziju, zamenio ga je Slobodan, koji je na naš poziv napustio dugogodišnje mesto vozača autobusa velikih prevoznika. Nemanja je mlad, završio je srednju automehaničarsku školu, a prethodno je radio praksu kod nas. Sada već samostalno radi na liniji – ističe Vukašin.

Dodaje, međutim, da većina đaka koja dolazi na praksu ne pokazuje želju da izuči zanat.
– Ne bih rekao da je stručna škola loša nego da su deca nezainteresovana. Malo je onih koji hoće nešto da nauče. Većina gleda samo da izađe iz škole. A šta će posle, ne znaju ni sami – primećuje naš sagovornik.

NAJVIŠE JE POLOVNJAKA
Auto-centar „Sečanj” je lane posao proširio i van objekta, na poligon za traktore i radne mašine. Usavršavanja nisu strana za ovo preduzeće. Ona su bila i obaveza zbog nedavnih izmena pravila o tehničkom pregledu vozila.
– Da bismo dobili dozvolu za rad, po novom zakonu od pre dve godine, osim prilagođavanja opreme, morali smo da polažemo praktični i teorijski test. Nije nam bilo svejedno jer su rušili na polaganjima, pa se onda čeka ponovni dolazak ispitivača, uz novo plaćanje takse. Od toga je najviše strepeo najstariji kolega Zoran. Srećom, položio je testove, pa se odmah potom penzionisao – verovatno istresiran – priseća se Vukašin, smejući se.
Napredak firme vidi i u tome što sada u svojim redovima imaju i saobraćajnog inženjera. U Auto-centru „Sečanj” su tokom protekle dve decenije pratili i promene ovdašnje vozačke kulture. Primećuju da je automobila sve više, iako u Opštini konstantno opada broj stanovnika. Voze se uglavnom polovna kola stara oko 18 godina, konstatuje naš sagovornik.
– Većinom su zapuštena. Mislim da su nebitne godine automobila već da na njegovo stanje presudno utiče to kako je korišćen i održavan – navodi Vukašin.
Prema obilju internet sadržaja o četvorotočkašima je podozriv jer smatra ima mnogo dezinformacija. Navodi da se na poslu svega naslušao. Šali se da majstor na navode: „rekao mi kum” i „čitao sam na internetu” odmah naplaćuje veću tarifu. Kao dobar izvor informacija navodi Jutjub kanal „Neovlašćeni serviser” nedavno preminulog autora Mirka Rašića, kao i reviju „Sat plus” koja valjano objasni sve zakonske promene u struci. Vukašin hvali i komičnu seriju sa Jutjuba „Prvi servis” u čijim karikiranim prikazima radionice majstora Hranislava često prepoznaje razne zgode sa mušterijama.

PREĐU 100 KM RADI TEHNIČKOG PREGLEDA
Komunikacija sa mušterijama je opuštenija jer većinu poznaju, navodi Vukašin. Ističe da je to jedna od prednosti rada u manjoj sredini. Inače, svojoj lokalnoj zajednici Auto-centar „Sečanj” godinama pruža podršku. Pomagali su priredbe u osnovnoj i srednjoj školi, Memorijalni fudbalski turnir u Krajišniku, a pre dve godine vaučerima su darovali dobrovoljne davaoce krvi.
– U maloj sredini ljudi su više upućeni jedni na druge. Često se dešava da meštani navrate u našu radionicu samo da pitaju kako smo i da malo posede – priča Vukašin.
Konstatuje da je mana poslovanja u lokalu manji obim posla, ali dodaje da u radionicu dolaze i vozači iz pančevačkog registracionog područja – iz Padine, Kovačice, Plandišta…
– Neki su spremni da pređu i 100 km zbog tehničkog pregleda. Veliki je poslovni uspeh kada je klijent zadovoljan uslugom i dogodine ponovo opredeli za nas, što nam je i cilj. Mi imamo stalne mušterije, među njima i one koji dolaze od prvog dana rada firme. Morate da poštujete to kada vam neko 20 godina poklanja poverenje – navodi inženjer Auto-centra „Sečanj”.

Milana Maričić

  • IZMENE PRAVILNIKA
    Građani su sa negodovanjem dočekali pooštravanje uslova tehničkog pregleda. Naš sagovornik ističe da to donekle i razume.
    – Ako je auto zapušten i star, vlasnik je u dilemi da li vredi ulagati u njega jer bi investicija prevazišla vrednost vozila, a novca za kupovinu boljeg nema – ističe Grubiša.
    Smatra da je deo mera donetih pre dve godine dobar. Ipak, kaže da ima i propisa nejasne svrhe, poput merenja ovalnosti diskova. Ova i još nekoliko drugih mera trebalo je da se primenjuju od jula. Nadležni su to odložili za dve godine zbog procene da čak četvrtina vozila ne bi prošla tako rigorozan tehnički pregled. Zato je na snazi ostao Pravilnik o tehničkom pregledu od 5. jula 2021. godine.