OD SAMOZAPOŠLJAVANJA DO NOVOG ZAPOŠLJAVANJA UZ PODRŠKU NZS

„Mala cvetna radionica” spaja ljubav i posao

Aleksandar Bogaroški u Aleksandrovu je, kao porodični biznis, pokrenuo proizvodnju cveća, a sada ima i prodavnicu u Banatskom Karađorđevu
Nekako se podrazumeva da posao sa cvećem vodi onaj ko voli cveće i uživa u njemu, zna kako se ono gaji i dekoriše u prelepe aranžmane. Kakva je cvetna priča Aleksandra Bogaroškog iz Aleksandrova? Među firmama koje su osnovane zahvaljujući programu za samozapošljavanje Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) jeste i Cvećara „Mala cvetna radionica” u Aleksandrovu koja se razvijala kao porodični biznis. Uz podršku programa za samozapošljavanje NSZ, Aleksandar Bogaroški je 2006. godine registrovao firmu.
– U Aleksandrovu, selu u opštini Nova Crnja, posao je započet kao samostalna proizvodna radnja, a tokom proteklih 14 godina otvorene su poslovne jedinice u Banatskom Karađorđevu i Srpskoj Crnji. Prozvodnja cveća ostala je u Aleksandrovu, dok su ostale namenjene prodaji cveća i pogrebne opreme. U Srpskoj Crnji je 2015. godine, uz pomoć subvencija, otvoreno jedno radno mesto – kaže Aleksandra Štrbac, savetnik za planiranje karijere.
Aleksandar Bogaroški je posebno zadovoljan što je dobio podršku da firmu osnuje putem programa samozapošljavanja.
– Najviše se traže cvetni aranžmani za dekorisanje svadbenih, rođendanskih i drugih svečanosti. Mada potražnja nije onakva kakva bi bila u gradu, poslujem stabilno, bez problema – ističe naš sagovornik.
Do promene u poslovanju došlo je 2019. godine kada je ugašena prodavnica u Srpskoj Crnji. Sada, uz onu u Aleksandrovu, funkcioniše još i cvećara u Banatskom Karađorđevu. Tamo su zaposlene Bojana Jevremov i Aleksandrova supruga Marina.
Objekat u Karađorđevu je prostran, a u obilju opreme i artikala ističe se ormar aranžiran kao izlog. Cveće, dekorativni i etno-detalji govore da „izlog” aranžira neko ko je kreativan i ko voli posao kojim se bavi. Uz rezano cveće, raznovrsnu ponudu čine korpe, razne vrste zelenila, prateći detalji. Cvetni aranžmani nastaju kao mala umetnička dela uz profesionalno umeće i kreativnost zaposlenih.

M. B.