JELENA MACUT MAGDA NA PREDUZETNIČKOM PUTU

Želim da otvorim salon dečje posteljine

Pre tri godine, dok sam bila u drugom stanju, poželela sam da sašijem posteljinu za svog sina koji je tek trebao da se rodi. Imala sam veliku motivaciju, ali malo znanja. Pre toga sam kupila polovnu kućnu mašinu, na kojoj sam krenula da učim neke osnove u šivenju, gledajući snimke na Jutjubu – započinje razgovor za „Zrenjanin” naša sagovornica, dvadesetdevetogodišnja godišnja Jelena Macut Magda iz Ečke.
Mama je dvoje dece, a po zanimanju je turistička tehničarka. Krenula je putem preduzetništva, potpomognuta programom Nacionalne službe za zapošljavanje. I dalje se bavi izradom posteljina za bebe i decu.
Zašto ste se odlučili da pokrenete sopstveni biznis?
– Oduvek sam bila kreativna i imala ideju da stvaram nešto, od čega bih mogla napraviti i biznis, ali nisam bila pronašla posao u kom se osećam ispunjeno i srećno dok to radim. Kad sam napokon savladala veštinu krojenja i šivenja, kada sam videla posteljinu koju sam uradila, bila sam oduševljena, kao i osećajem koji sam imala dok sam je pravila. Dosta vremena sam razmišljala o pokretanju sopstvenog biznisa, ali sam čekala pravi trenutak. Uopšte se ne kajem, radim nešto što volim i što me ispunjava, a znam da sam na dobrom putu kada mi stignu poruke kupaca da sam ispunila sva njihova očekivanja.
Zašto ste se odlučili baš za izradu unikatnih bebi posteljina?
– Dosta vremena mi je trebalo da se odlučim za ovaj posao. A kada sam ga započela, odmah sam ga zavolela. Svaki novi proizvod koji napravim u meni stvara neopisivu sreću. Moj posao je kreativan, svaki dan je izazov stvoriti nešto novo i drugačije.

Koliko je teško boriti se sa konkurencijom, s obzirom na to da na tržištu ima dosta jeftine robe?
– Teško je, ali najvažnije je da ne odustajete kad naiđete na prvu prepreku. Takođe, potrebno je naći neki proizvod, ili napraviti nešto jedinstveno što će vas istaći iz gomile. Kupci mojih proizvoda su oni koji su u potrazi za posteljinom koja je drugačija od one koju će pronaći u radnji. Nudim imprelepe dezene, izradu modela po njihovoj zamisli, što krajnjem proizvodu daje neki jedinstveni pečat, a imaju mogućnost i personalizacije.
Kako se dolazi do jedne personalizovane bebi posteljine i na koje sve detalje morate da obratite pažnju?
– Trenutno mi se kupci mogu obratiti na Instagram stranici @slatkisnovi.made.by.jelena, ili Fejsbuku @slatkisnovi.handmadebyjelena. Većina misli da je to jednostavno, izaberete dezen ili osnovnu boju i to je to. Ali nije, moram da pazim na svaki detalj, kao i boje, ako koristim više različitih materijala da se oni savršeno uklope, jer ako samo jedna sitnica ne odgovara, krajnji proizvod može izgledati sasvim drugačije od želje kupca.
Kako je izgledala obuka za samozapošljavanje koju ste prošli?
– Dobila sam sve potrebne informacije kako započeti sopstveni posao, odgovore na sva moja pitanja i smernice za popunjavanje biznis plana. Obuka mi je mnogo značila, jer uopšte nisam znala kako izgleda poslovni plan i kako ga popuniti. Imala sam i dosta pitanja o započinjanju posla. Iako mi je u početku izgledao nejasno, uz sva objašnjenja stručnog tima, lako sam napisala biznis plan.
Na šta ste morali da obratite posebnu pažnju prilikom pisanja biznis plana?
– Ono što je najvažnije jeste da budete realni. Morate istražiti svoje tržište, znati šta želite da ponudite, koliki su vam troškovi, cene proizvoda, i po čemu ćete se vi razlikovati od konkurencije. Od države sam dobila 300.000 dinara. Deo novca sam uložila u mašine, opremu i materijale, deo je ostavljan za plaćanje predstojećih računa i za nepredviđene troškove. Uložila sam i deo svog novca.
Koliko je uopšte moguće držati se biznis plana sada, imajući u vidu poskupljenje energenata, sirovina, prekida lanaca snabdevanja?
– Izuzetno mi je bilo teško da se pridržavam biznis plana, jer su cene materijala bile dosta više. Neke i do 40 odsto. Ubrzo po započinjanju posla, morala sam da ih korigujem, jer mi se drugačije ne bi isplatilo da poslujem. Kupujem materijale i sirovine samo kod proverenih proizvođača i preduzeća. Izuzetno mi je važno da materijali poseduju eko-teks 100 standard, što znači da ne sadrže nikakve hemikalije koje mogu predstavljati pretnju po zdravlje.
Planovi?
– Imam ih dosta. U skorijoj budućnosti bih volela da proširim proizvodnju i zaposlim nekoga, pošto nekad imam jako veliki broj porudžbina da jedva postižem da završim u roku. Nadam se i otvaranju radionice u Zrenjaninu sa izložbenim modelima, gde bi ljudi mogli da dođu i preuzmu posteljine, poruče, pogledaju materijale. Ili da kupe neki od modela koje već imam na stanju.
Poruka onima koji razmišljaju da li da se upuste u privatni biznis?
– Oni koji žele da pokrenu sopstveni biznis moraju biti istrajni, rad i trud se isplati, ali ne preko noći. Potrebna je dobra ideja, mnogo ljubavi i godine stalnog ulaganja u biznis da bi on cvetao.

Milena Bečejac
Foto: Privatna arhiva