VEČE FOTOGRAFIJE U ZRENJANINU: Kvalitetni fotografi u gradu fotografije

Koncept bar „Kafemat” sinoć je bio u znaku fotografije. Gosti „Večeri fotografije” su bili Miroslav Predojević iz Foto saveza Srbije, Milorad Đokić, autor dokumentarnog filma „Umetnik iz senke“ i Jovan Njegović Drndak, predavač u Zrenjaninskoj školi fotografije.

Miroslav Predojević i Jovan Njegović Drndak uručili su sertifikate polaznicima Zrenjaninske škole fotografije koji su uspešno završili obuku.

– Grad Zrenjanin ima jako kvalitetne fotografe i ovaj grad zaslužuje da ima nešto što će da privuče fotografe i da fotografiji da mesto koje joj pripada – rekao je Jovan njegović Drndak. – S obzirom da Grad Zrenjanin ima očuvan jedan od prvih ateljea, ideja nam je da to jednog dana bude muzej. Suština je da imamo fotografiju koja će ostati kao trajna vrednost.

Reditelj i producent filma „Umetnik izu senke” Milorad Đokić ispričao je ljubiteljima fotografije kako je nastao ovaj film filma i ko su akteri.

– Posebno večeras predstavljamo Voju Mitrovića kao jednog od naših najznačajnijih ljudi i kao jednog od najbitnijih sudeonika vrhunske crno-bele fotografije u dvadesetom veku – rekao je Đokić. – U ovom dokumetražno dokumentarnom filmu o Voji Mitroviću otkriva se malo poznata uloga ovog vrhunskog stručnjaka, koji je izradio skoro 60 odsto, fotografija Anri-Kartje Bresona i to u periodu kada kolekcionari počinju da prikupljaju potpisane primerke i stvaraju prestižno aukcijsko tržište istorijski i umetnički neprocenjivih autorskih fotografija i gotovo sve fotografije Jozefa Kudelke.

U „Umetniku iz senke” govore poznati fotografi Antoan Aguđan, Vladimir Marković, Milomir Kovačević i Tomislav Peternek i profesori Branimir Karanović i Nikola Šujica. Ekskluziva ješto se u filmu pojavljuje legendarni Jozef Kudelka, jedan od najvećih živih fotografa crno-bele fotografije 20. veka. On je pristao da se pojavi pred kamerama samo zato što je posvećen Vojislavu Mitroviću.

Umetnik iz senke” ispituje uvek aktuelan „odnos tehnologije, zanata i umetničkog dela”, nastojeći da uhvati „ono neizrecivo“ što izdvaja umetnički doprinos i zanatsku umešnost Voje Mitrovića od običnog tehničkog razvijanja fotografije. „Čuveni portreti, reportažni i drugi snimci koje je Voja izradio sadrže tajnu vrhunske vizuelne i fotografske umetnosti”.

– Foto savez Srbije je jedan od najstarijih organizacija na našim prostorima, prošle godine proslavili smo 70 godina postojanja – podsetio je Miroslav Predojević. – Svake godine Foto savez izdaje nekoliko publikacija koje i večeras publika ima priliku da vidi. U Beogradu 20. aprila otvaramo izložbu „Na tragu svetlosti“, to je godišnja izložba nagrađenih radova naših autora iz predhodne godine. U maju nas očekuje najznačajnija izložba, a to je Republička izložba fotografija koja će se ove godine održati u Paraćinu, neka sledeće godine to bude i u Zrenjaninu. Nekada su veliki fotografski skupovi bili u Zrenjaninu – zašto onda tu praksu ne bi vratili ponovo- istakao je Miroslav Predojević.

Jedan od polaznika je bio i Ivan Lenđer.

– Oduvek sam voleo da fotografišem – kaže Ivan Lenđer. – Putujem još od detinjstva i „pravim slike”. Sticajem okolnosti, sada više putujem po svetu i imam priliku da fotografišem zanimljive predele. Nisam bio zadovoljan kvalitetom slika, želeo sam da naučim više i to sam uspeo u Zrernjaninskoj školi fotografije.

Polaznice drugog ciklusa Zrenjaninske škole fotografije su bile i Jadranka Savić i mr Branka Jajić iz NIP „Zrenjanin”

– Moje fotografije neće biti deo kulturnog nasleđa ali više nikada neću fotografisati onako kako sam to radila pre nego što sam krenula u Zrenjaninsku školu fotografije – kaže Branka. – Upravo završavam doktorski rad o Korporativnoj društvenoj odgovornosti kroz koji se sagledava i uloga znanja u izvrsnosti kompanija u Srbiji, znanja svakog pojedinca i organizacija u celini i ovo je lep primer kako se različita znanja međusobno dele. List Zrenjanin, kao najtiražniji u zemlji ima redakciju znanja.

Sandra Banjanin, urednica u Kulturnom centru, koja je takođe bila polaznica ove škole, vodila je program.

B.J.
Foto: Goran Mihajlov i Alisa Junuzovic

vece fotografije foto alisa junuzovic (1) vece fotografije foto alisa junuzovic (2) vece fotografije foto alisa junuzovic (3) vece fotografije foto alisa junuzovic (4) vece fotografije foto alisa junuzovic (5) vece fotografije foto alisa junuzovic (6) vece fotografije foto alisa junuzovic (7) vece fotografije foto alisa junuzovic (8) vece fotografije foto goran mihajlov vece fotografije foto goran mihajlov (1) vece fotografije foto goran mihajlov (10) vece fotografije foto goran mihajlov (11) vece fotografije foto goran mihajlov (13) vece fotografije foto goran mihajlov (14) vece fotografije foto goran mihajlov (15) vece fotografije foto goran mihajlov (16) vece fotografije foto goran mihajlov (2) vece fotografije foto goran mihajlov (4) vece fotografije foto goran mihajlov (6) vece fotografije foto goran mihajlov (7)