PREMIJERA U GRADSKOJ KUĆI: Film o Ivanu Leriku

Premijera filma1Svečana premijera dugometražnog filma „Profesor Ivan Lerik – Život. Epoha. Estetika” bila je sinoć u baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Večeras u 19 časova je gradska premijera u Kulturnom centru Zrenjanina. Autori filma su Zoran Slavić i „Digital Style”.

Sinoćnoj premijeri je prisustvovala i Olga Milovanović Lerik koja u filmu oživljava sećanja na svoga oca, putovanja iz najranijeg detinjstva, do profesorskih dana, govori o muzici koju je slušao, piscima i filozofima kojima se bavio… Prisustvovali su savremenici Ivana Lerika, nekadašnje kolege i učenici, učesnici u realizaciji filma…

Pomoćniik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić pozdravio je prisustne u ime Grada a direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković u ime profesora i učenika. Izabrane odlomke iz Lerikove knjige „Estetika” govorili su Prvoslav Zakovski, glumac, Dragan Rajačić, profesor Zrenjaninske gimnazije koji je u ovom filmu narator i Mara Bibin, učenica, koji su učestvovala u realizaciji.

Publici su se predstavili i scenarist i režiser Zoran Slavić, snimatelj Dušan Udicki, producent i montažer Feldeši Đula, Srđan Marinković, autor muzike i Dušan Bartolović, postproducent.
Ivan Lerik je 23 godine bio direktor Gimnazije, erudita, intelektualac retkog kova, pedagog, esejista i estetičar, humanista…

Osim autora, u filmu o Ivanu leriku govore i dr Draško Ređep, književnik, Olga Lerik, Dušan Radaković, bivši gradonačelnik Zrenjanina, Duško Kirćanski, akademski grafičar, Radovan Živankić, akademski slikar, Rudolf Brkić, akademski slikar… Govore o profesoru Leriku i učenici Druge zrenjaninske gimnazije, čiji je direktor bio, saradnici, književni kritičari, umetnici, akademici, profesori današnje Zrenjaninske gimnazije i učenici završnih razreda…
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić priredio je sinoć prijem

u Plavom salonu kojem su prisustvovali Olga Milovanović, načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević, Milan Radaković i Zoran Slavić.

Karte za večerašnju projekciju su besplatne, ali se moraju preuzeti. U želji da se olakša distribucija, organizatori ove premijere i producenti filma – Zrenjaninska gimnazija i „Digital Stajl” organizovali su podelu karata na više gradskih punktova, i to: Gimnaziji, Kulturnom centru, Gradskoj biblioteci, Savremenoj galeriji, kao i u mesnim zajednicama „Veljko Vlahović” i „Dositej Obradović”.

Tekst i foto B. Jajić