VELIKA AKCIJA „SOVICA MUDRICA” i ČIŠĆENJE MALE AMERIKE

Deca pokazala kako se voli grad

Više od 40 mališana sa svojim roditeljima učestvovalo je u sakupljanju komunalnog otpada prošlog vikenda. Ekološka akcija sprovedena je od zgrade Suda, pored jezera, dečijih igrališta, pa sve do fakulteta i vojnog stadiona kod Tehničke škole. Dečake i devojčice koji su bili spremni na ovaj izazov na plus 38 stepeni Celzijusa okupila je u okviru svoje grupe „Sovice mudrice” organizatorka Otilia Buheker Ilić.
– Zamislili smo da sredimo naše naselje i u tome nam najviše pomažu klinci iz Male Amerike, ali i prijatelji iz drugih delova grada. Obezbedili smo svu potrebnu opremu: rukavice, džakove, vodu za učesnike, grickalice, majice – rekla je naša sugrađanka. Otilia je prilikom okupljanja kod Mosta na suvom prvo klincima održala svojevrsan eko čas, a kroz kviz znanja mogli su i da provere ono što su naučili o reciklaži i zaštiti životne sredine.
– I ovoga puta nam je pomogao „Ekostar pak”, a priključile su se i kompanije koje su želele da nas podrže u celoj ovoj priči – „Propet risajkling” će preuzeti plastičnu ambalažu koju budemo odvojili. Za majice sa sjajnim porukama poput „Volim naše mesto”, „Znam da se razumemo”, „Drago mi što vas vidim”…zaslužna je kompanija „Persu”, koja nam je donirala još i flašice sa vodom i grickalice za sve učesnike – istakla je Otilia Buheker Ilić.
Mališani su bili zadovoljni obavljenim poslom, a najviše su se radovali čistom parkiću i igralištima. Kako su nam poručili Dunja, Vuk, Elena, Jovan, Đorđe i ostali učesnici, ukoliko bude bilo potrebe, akciji će se odazvati ponovo. Apelovali su na sve sugrađane da čuvaju svoja naselja i ne ostavljaju đubre za sobom.
Nastavak druženja bio je na mini ekskurziji ove srede. Svi učesnici su se, zahvaljujući Turističkoj organizaciji, provozali panoramskim autobusom. Uz stručno vođstvo Jaroslava Stevanova, obišli su Muzej pivskih krigli i čaša Zrenjaninca Željka Grujina, posetili aerodrom Ečku gde im je domaćin bio Marinel Gilezan, a najveći utisak je bila panorama grada i prelep pogled sa visine.

S. Vorkapić