„ZELENE ŠAPE”: NAŠA POMOĆ JE POTREBNA PRIRODI I NJENIM STANOVNICIMA

Rode se oporavile, krzneni ljubimci čekaju novi dom

Udruženje „Zelene šape” pod svojim okriljem ima oko 120 napuštenih životinja o kojima se brinu. Tokom jula dobili su štićenike koji su po mnogo čemu jedinstveni. Reč je o rodama Zorki i Zoranu.
Aleksandra Radojčić, jedna od koordinatorki Udruženja objasnila je kako su ove ptice dospele kod njih.

ISPALI IZ GNEZDA
– Dogodilo se to da je Zorka ispala iz gnezda. Kod nas je stigla dehidrirana, nije mogla da stoji na nogama, a nade da će se oporaviti bile su male – rekla je Radojčić.
Navela je da su obavestili Pokrajinski zavod za zaštitu prirode s obzirom na to da su oni nadležni za ptice i divlje životinje.
– Međuti, oni nisu imali kapaciteta u smeštajnom prostoru na Paliću i zamolili su da Zorka ostane kod nas. Roda se odlično oporavila, imala je dobar apetit, ugojila se i odmah stala na noge – rekla je koordinatorka Udruženja.
Ženka rode je pre nekoliko dana i poletela, što je novina. Još uvek je smeštena kod „Zelenih šapa”, ali bi krajem avgusta trebalo da krene put Afrike.
Nažalost ista sudbina je zadesila i mužjaka Zorana koji je takođe ispao iz gnezda.
– On je skoro stigao. Biće mu potrebno između desetak dana i dve nedelje da ojača i ugoji se. Neophodno je da mu se krila razviju kako treba da bi mogao uskoro da se vine u nebo i slobodu – objasnila je sagovornica.

UDOMI – NE KUPUJ
Jedan od prioritetnih zadataka Udruženja je udomljavanje pasa i mačaka. Takođe se bave reciklažom i zaštitom prirode i tako doprinose zajednici.
– Sad je najgori period pošto smo upali u sezonu izbacivanja mačića i kučića. Imamo deo sezone kada se čini kao da se svi dogovore i počnu da ih izbacuju. Dešava se da ljudi uzmu štene ili ga kupe deci, što je još gore, onda shvate da je to obaveza i bukvalno ga puste iz kuće na ulicu. Ima i onih koji ne žele da sterilišu svog ljubimca već kažu da će podeliti kučiće ili mačiće. Kad dobiju drugo leglo tad već ne znaju šta da rade i onda ostavljaju mladunce po kutijama. Imali smo slučajeve onih koji su ih bacili u kontejner – navodi Radojčić.
Ona napominje da jedini razlog zašto kuce i mace završe na ulici jeste neodgovorno vlasništvo. Navela je da u Zrenjaninu ima dosta napuštenih rasnih pasa koji se u velikom procentu kupuju od neregistrovanih odgajivačnica (u našem gradu ih ima 250-300).
– Mora da se poradi na edukaciji i na kaznama. To je recept za rešavanje problema. Mi to ne možemo sami, potrebno je da se uključe i institucije – objasnila je koordinatorka Udruženja.
Recikliranjem PET ambalaže, kartona i stakla „Zelene šape” dobijaju deo novčanih sredstava kojim pokrivaju mesečne troškove. Na dnevnom nivou im je potrebno pedest kilograma hrane za 120 životinja. Pored finansija, pomoć u vidu volontiranja im je veoma potrebna, makar i sat vremena u toku nedelje.
– Svako može da nam se pridruži. Svi oni koji su maloletni, a imaju iznad četrnaest godina moraju da nam dostave saglasnost roditelja za volontiranje, dok punoletna lica ne moraju. Mogu da biraju šta će da rade, da li je to čišćenje kod pasa, hranjenje, pomoć pri odlasku kod veterinara i dolazak na naše štandove – poručila je Aleksandra Radojčić.

M. Solarov

  • Spoj humanosti i edukacije za bolje sutra
    U toku ovogodišeg Korzo festa „Zelene šape” su organizovali bazar ispred stare robne kuće u centru grada. Tu su prikupljali novac i donacije u vidu hrane za pse i mačke.
    – Udruženje na razne načine obezbeđuje novčana sredstva i pomoć za napuštene životinje. Tokom ovih akcija mogao se pronaći ručni nakit koji se prodavao po simboličnoj ceni od 100 dinara, dok su se knjige mogle kupiti za 150 – rekla je volonterka Tara Vlaisavljević.
    Posebnu pažnju posvetili su edukaciji dece o recikliranju i očuvanju prirode, kojoj su poklanjali edukativne bojanke.