ZRENJANIN I TARAŠ UGOSTILI DELEGACIJE EVROPSKIH SELA RODA

Očuvanje staništa je prioritet

Suživot čoveka i rode je jako bitan. Kako stoka pase i gazi travu, žabe i zmije beže pred njom, pa ih rode pokupe – objašnjava Maja Sabljak iz Nacionalnog parka „Lonjsko polje” u Hrvatskoj, gde se nalazi selo roda Čigoč. Ona je prošle nedelje posetila Taraš i Zrenjanin, zajedno sa predstavnicima Španije, Poljske, Turske, Grčke, Mađarske, Nemačke i Bugarske, u okviru 19. susreta Mreže evropskih sela roda. Njih je ugostilo Udruženje građana „Taraške rode” uz pomoć nemačke ekološke fondacije „Euronatur” i Grada Zrenjanina.

U TARAŠU 71 MLADUNAC
Cilj sastanka bila je razmena znanja i iskustava o očuvanju staništa i životu roda. Održano je nekoliko radionica i predavanja kako bi se prodiskutovalo o planovima za budući period, objasnio je Štefan Ferger, načelnik odeljenja za konzervaciju fondacije „Euronatur”.
Kako kaže, dijalog je dragocen jer ne postoji univerzalno rešenje. Ono mora biti prilagođeno lokalnim uslovima, budući da situacija nije ista u svim selima.

– U poslednjih 10 godina primetili smo povećanje populacije belih roda u nekoliko sela, ali i smanjenje u drugim. Biće jako interesantno videti sa kojim izazovima se mesta susreću i zajedno učestvuju u njihovom rešavanju – smatra Ferger.
Broj belih roda u Tarašu je trenutno stabilan. Prema zvaničnom popisu 31 par, u čijim gnezdima raste 71 mladunac, izabrao je selo na obali Tise za svoje stanište, kaže Aleksandra Marovac Cucić iz „Taraških roda”.
Dodaje da je i pored suše godina za rode dobra, i ističe da je trenutno prioritet očuvati njihovo stanište u okolini sela.
– Zahvaljujući okruženosti zaštićenim područjima rode imaju izobilje hrane, trudićemo se da tako i ostane – ističe Marovac Cucić.
Sve projekti koji su u vezi sa ovom ugroženom vrstom ptica u Tarašu podržala je fondacija „Euronatur”. Između ostalog, postavljene su platforme za gnezda, edukovana su deca, zaštićeno je stanište, podsećaju iz Udruženja.

SUŠA JE NAJVEĆI IZAZOV
Prema rečima dr Slobodana Puzovića iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, da bi se održala populacija belih roda, potrebno je pre svega očuvati prirodne vrednosti u zaštićenim područjima. Imajući u vidu negativne uticaje klimatskih promena, mora se adekvatno upravljati vodnim režimom da bi se obezbedila dovoljna količina vode tokom kasnog proleća i leta.
– Na taj način rode bi imale dovoljno hrane, a bilo bi omogućeno da i ostale vrste prežive. Pomoglo bi se stočarima, jer bi krda imala gde da se napajaju tokom sušnih perioda – objašnjava Puzović.
Negativni uticaji koje je potrebno sprečiti su uzurpacija travnih staništa i preoravanje, odvođenje vode iz depresija i paljenje žetvenih ostataka, smatra naš sagovornik. Ipak, ključni problem nije samo ljudski faktor, već i mala količina padavina i jako nizak položaj podzemnih voda. Zbog toga je za očuvanje prirode njihov povratak ključan, naglašava stručnjak.
Iz Zavoda smatraju da je za ostvarenje ove zamisli u okviru specijalnog rezervata prirode „Okanj bara” potrebno pronaći kompromis između zaštite prirode, poljoprivrede, stočarstva i odbrane od poplava.
– Fokus smo stavili na lokalitet „Crvenka” i napravili projekat koji predstavlja harmonizaciju svih interesa. Time ćemo uz pomoć upravljača unaprediti vodni režim Okanj bare. To je veoma značajno za rode, stočare i eventualno za razvoj eko-turizma – objašnjava Puzović.

TURISTIČKI POTENCIJAL
Nedostatak hrane za rode usled suša problem pravi i u Čigoču u Hrvatskoj, prvom proglešenom evropskom selu roda. Ranije mnogobrojnija populacija, sada beleži 15 aktivnih gnezda, a razlozi za to mogu biti klimatske promene, zarastanje staništa i sušni periodi, kaže Maja Sabljak iz Nacionalnog parka „Lonjsko polje”.
Jedan od glavnih razloga za smanjenje populacije ove zaštićene vrste jeste napuštanje poljoprivrede, smatra Sabljak.
– U selu je sve manje stanovništva. Oni koji su ostali su stariji i ne mogu obrađivati zemlju, držati stoku i kositi travu. Suživot čoveka i rode je jako važan – objašnjava naša sagovornica.
Dodaje da zato, u saradnji sa „Euronaturom” svake godine realizuju projekte revitalizacije staništa (kanala, pašnjaka…) kako bi rodama obezbedili dovoljno hrane.
Tokom posete Tarašu i Zrenjaninu predstavnici evropskih sela roda imali su priliku da obiđu staništa ovih ptica sa velikim turističkim potencijalom u okolini Zrenjanina – Taraš, Okanj baru i Park prirode „Rusanda”. Tokom obilaska Taraša prošetali su „ulicom roda” i posetili Prvoja koji već 10 godina u ovom selu najavljuje početak proleća.

J. Šormaz