VREMEPLOV O LJUDIMA I DOGAĐAJIMA IZ BOGATE ARHIVE LISTA „ZRENJANIN”

Ogledalo našeg postojanja

Fotografija je u najtiražnijem regionalnom nedeljniku prisutna od prvog broja i traje punih sedamdeset godina. I danas priča svoju priču, a njena uloga je nemerljiva. Prema rečima Jovana Drndaka Njegovića, urednika fotografije i autora postavke „Zrenjanin” o Zrenjaninu, ona nije samo dokument vremena, već ogledalo našeg postojanja koje se menja i teče, a opet ostaje uvek drugačije i uvek isto, kao na pozornici na kojoj se smenjuju godišnja doba i dolaze nova i drugačija lica i događaji.
Sugrađani su imali priliku da u malom salonu Narodnog muzeja do 28. jula pogledaju više od 60 fotografija iz arhive „Zrenjanina” i privatnih kolekcija reportera Branislava Milina i Ljube Milosavljevića. Snimljene su od kraja šezdesetih pa do devedesetih godina prošlog veka. Ovaj svojevrsni vremeplov vredno je svedočanstvo o razvoju Zrenjanina i onome šta se dešavalo u tom periodu.

„ZRENJANIN” JE PRATIO SVETSKE TRENDOVE
– Fotografija je otkrivanje trenutka, motiv u određenom prostoru i vremenu „zauvek” sačuvan. Upravo ta sposobnost da je sačuvamo i pokažemo je misao koja nas je vodila u postavljanju izložbe. List „Zrenjanin” je za 70 godina rastao i odrastao sa svojim čitaocima, kako sa onima koji su čitali napisano, tako i onih koji su čitali između redova, a svakako i onih koji su čitali jezik fotografske slike koja je u Listu zastupljena od osnivanja – objasnio je Drndak Njegović.

 

Prema njegovim rečima, na fotografijama se prepoznaju radnice na njivama, motiv koji veoma podseća na onaj koji je snimila Margaret Bruk Vajt (Margaret Bourke White) u Čehoslovačkoj 1938. (Women working in the field, Kostolná, Czechoslovakia). Međutim, one se mogu naći i u industrijskom ambijentu s obzirom na brojne fabrike koje su postojale u našem gradu. Čovek koji „okačen” o sajlu drži list „Zrenjanin”, dodaje Njegović, umnogome asocira na radnika Empajer stejt bildinga (Workers on the Empire State Building) iz 1930. koju je uradio Luis Viks Hain (Lewis Wickes Hine). Svaka od njih ukazuju na kontinuitet i kvalitet fotografske tradicije, koja je svakako, a to možemo zaključiti sagledavajući autorske radove Branislava Milina i Ljube Milosavljevića utemeljena na najboljoj svetskoj praksi fotoreportaže, odnosno novinske fotografije.

SVEDOK DOGAĐAJA I PROMENA
– Ideja Jovana Njegovića Drndaka bila je da pokažemo da ne počinje sve od nas, već da smo mi čuvari tradicije i lokalnog ambijenta.
Ovom izložbom ne pokazujemo samo da imamo bogatu arhivu nego i kako se živelo ovde, u srednjem Banatu – poručio je Dalibor Bubnjević, glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin” i dodao da svaka fotografija dočarava kontekst, društvo, emociju, što je njeno najveće blago.
Nekadašnji direktor našeg nedeljnika, Nikola Salapura, istakao je da je lepo prisetiti se prošlih decenija.

– Ono što je napisano i naslikano ostaje. Mislim da će se i buduće generacije sećati nas i naših dela po ovome, kako smo radili i kakve smo tragove ostavili. Sledeća izložba neka bude o redakcijskom životu, da se ne zaboravi – poručio je on.
Nadležna kustoskinja Ivana Arađan navela je da arhiva lista „Zrenjanin” ukazuje na to da je fotografija kao vizuelna informacija neodvojiva od novinarskog teksta.

– Jedna od reklama firme „kodak” sa kraja 19. veka glasila je ovako: „Zbirka ovih slika može se napraviti tako da daje istoriju života u slikama onako kako je živeo vlasnik, istoriju koja će postojati, dragocenija sa svakim danom koji prođe.” Ova tvrdnja se svakako može primeniti na ovde predstavljene fotografije koje prikazuju istoriju grada iz druge polovine 20. veka. Neke od ovih fotografija nesumnjivo bi pronašle mesto i u čuvenom američkom časopisu „Lajf” – kazala je Arađan.

Siniša Onjin, v.d. direktora Muzeja, istakao je dobru saradnju i napomenuo da su novinari lokalnog nedeljnika pratili sva dešavanja u ovoj krovnoj ustanovi kulture od njenih početaka. Podsetio je i da je List svedok svih važnih događaja i promena koje su se u gradu dešavale. Onjin je najavio i da će Muzej uskoro u jednoj od prostorija napraviti sobu novinarstva u kojoj će lokalni nedeljnik i njegovi ljudi zauzimati važno mesto.
Izložba je organizovana u sklopu obeležavanja 70 godina od osnivanja lista „Zrenjanin”.

Miroslava Malbaški