„BANATSKA BAJKA” NADMAŠILA OČEKIVANJA – TEMATSKE VEČERI I BOGAT PROGRAM ZA SVE

Među posetiocima najviše je mališana

Jul je obeležio „Korzo fest”. Međutim, još jedna letnja manifestacija veoma je posećena. Reč je o „Banatskoj bajci” koja se šestu godinu zaredom održava u Gradskoj bašti, a peti put njen karavan obilazi naseljena mesta.
Zahvaljujući Kulturnom centru, Turističkoj organizaciji i „IP Media 023” kao i Gradu, pokrovitelju, Zrenjaninci i njihovi gosti imaju priliku da svakodnevno uživaju u bogatom kuturno-umetničkom, zabavnom i edukativnom sadržaju.

UIGRANI TIM
Večeri su tematske i svaki dan je drugačiji. Prema rečima Maje Pandurov, koordinatorke i organizatorke programa, „Bajka” je počela 11. juna. Planirano je da traje do 28. avgusta sa pauzom tokom „Dana piva”. Vreme je išlo na ruku učesnicima.
– Moj zadatak je da aktivnosti osmislim i pobrinem se da sve bude kako treba. Programi koji se odvijaju svake večeri moraju biti pažljivo uklopljeni. Kako bi sve savršeno funkcionisalo, treba obezbediti uslove počev od programskog dela, obezbeđivanja tehnike, rezervacije stolova za goste i učesnike, ozvučenja, scenarija, posebnih najava, osveženja za učesnike… Za sve je potreban dobar tim – rekla je Maja Pandurov.
Objasnila je i da je odabir učesnika spontan, ali i da postoje dugogodišnji saradnici koji se uvek odazovu.
– Otvoreni smo da prihvatimo sugestije gostiju i učesnika. Već krajem godine imamo predlog gostovanja za narednu i samo neke stvari modifikujemo. Pomažemo stvaraocima na sve načine, pre svega činimo kroz preporuke za dalje nastupe i gostovanja – objasnila je naša sagovornica.
Prema rečima direktora Kulturnog centra Gorana Marinkovića ove godine „Bajka” beleži rekordan odziv publike koja se na ovom događaju uveliko „odomaćila”.
– Posebno su nam dragi ljudi koji nas prate od prve godine, a pristižu i novi posetioci. Gradska bašta je specifičan prostor gde vlada porodična atmosfera. Što se tiče infrastrukture, rasvete i tehničkih inovacija, ulažemo napore da se sve unapredi i iz godine u godinu se vidi pomak – rekao je Marinković.
Napomenuo je i da je „Karavan Banatske bajke” posetio Belo Blato, Boku i Čestereg, a da ih 21. avgusta očekuje još jedan u Orlovatu od predviđenih pet. Obići će se i sela u opštinama Sečanj i Žitište.

RADOSTI ZA NAJMLAĐE
Organizatori „Bajke” posebno brinu o mališanima. Najmlađi Zrenjaninci imaju priliku da uživaju u radionicama, animacijama, igraonicama, predstavama. Tu su i plesne grupe sa interesantnim koreografijama i nagradni likovni konkursi. Najveći odziv dece primetan je na filmskim projekcijama u bioskopu na otvorenom.Sugrađanka Otilia Bukeher Ilić autorka je kreativnih radionica „Sovice mudrice” i u manifestaciji učestvuje od prve godine. Ocenila je da je svaki posetilac mogao da pronađe barem jedno dešavanje koje će ga oduševiti.
– Deci je, verujem, uvek najzanimljivije. Navikli su da se četvrtkom okupljaju, istražuju, zabavljaju i druže sa vršnjacima koji dolaze iz svih krajeva grada. Tu se rađaju divna prijateljstva koja mališani umeju da neguju – ispričala je Otilia Buheker Ilić.


Petkom u „Bajci” počinje zabava bez prestanka. Uvek maestralna i kreativna Milica Dosković sa gostima napravi odličnu žurku. Slična situacija je subotom kada nastupa „Bid bend Gagić i prijatelji”.
– Banatska bajka je umetnička staza po kojoj se naše emocije slivaju u neiscrpnu sinergiju. Publika i učesnici su kao jedno. To stanje nas napaja i čini nestrpljivima do svakog narednog susreta – poručila je Milica Dosković.
Smiljana Tucakov, dramski pedagog CEKOM-a, iskoristila je slobodno vreme i posetila mnoge programe. Za nju je Gradska bašta idealno mesto, jer predstavlja zelenu oazu, zaštićenu od gradske vreve.
– Sadržaji za najmlađe bili su veoma raznoliki i kvalitetni. Na zadovoljstvo dece, roditelja i organizatora, radost i osmesi ispunjavaju ovaj prostor i uvek iznova pričaju novu bajku – rekla je Smiljana Tucakov.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan D. NJegović
i portal „Volimzrenjanin.com”