VIDOVDANSKA AKADEMIJA U NARODNOM POZORIŠTU: Nagrađeni đaci generacije

Uz državnu himnu ,,Bože pravde“ koju je izveo hor „Žene mironosice” danas je u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ održana svečana Vidovdanska akademija koju su upriličili organizacija ,,Svetosavlje“ i Grad Zrenjanin. Tom prilikom, već tradicionalno od 2007. nagrađuju se učenici generacije koji su završili osnovne i srednje škole sa teritorije Grada Zrenjanina i Opštine Žitište.

Njih je ove godine 40, a nagrade su im uručili predsednik ,,Svetosavlja“ Dragan Vidaković i zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Od prošle godine uvedena je novina da se dodeli i nagrada za najistaknutijeg prosvetnog radnika, koju je za ovu godinu dobio Jovan Đorđević, profesor tehničkog i informatike u Osnovnoj školi „Đura Jakšić” iz Zrenjanina.

Želja nam je da istaknemo rad i trud kako najboljih đaka, tako i njihovih profesora. Ovo su mladi ljudi koji će u budućnosti predvoditi svoju generaciju i narod i treba da budu primer drugima. Ističući njihove primere ukazujemo na značaj znanja i obrazovanja. Nadam se da će svake godine biti sve više dece i da ćemo sa ponosom nastaviti ovu tradiciju – istakao je Dragan Vidaković predsednik „Svetosavlja“.

U ime nagrađenih učenika osnovnih i srednjih škola obratila se učenica Zrenjaninske gimnazije Milica Jocić koja je naglasila da su današnji mladi odgovorni, sistematični, spremni za učenje i rad na sebi i saradnju. Podsetila je da pored nagrađenih đaka generacije postoji i mnogo mladih koji koračaju istim stopama.

Grad Zrenjanin i ovog puta stao je kao podrška najboljima, a putem Odeljenja za društvene delatnosti izdvaja sredstva za pomoć učenicima i studentima.

Deca koja su danas dobila nagrade su najbolji đaci u svojim školama i najvrednije sto imamo. Trudićemo se kao zajednica da im stvorimo što bolje uslove za dalji život kako bi nam se jednog dana, kada završe škole vratili kao vrsni stručnjaci – izjavio je Saša Santovac.

Vidovdansku besedu je održao protojerej dr Ninoslav Kačarić.

M.Malbaški

Foto: Jovan Njegović Drndak

(Opširnije u štampanom izdanju)