VIŠEMILIONSKIM SREDSTVIMA POKRAJINE VOJVODINE I GRADA ZRENjANINA, OBNAVLJA SE ŠKOLSKA INFRASTRUKTURA U NEKOLIKO OBJEKATA

Prolećno umivanje škola za bolje uslove rada i učenja

Renoviranje fasada, zamena stolarije, adaptacija pojedinih objekata predstavljaju investicije u školama na teritoriji Grada Zrenjanina koje se ovih dana realizuju uz pomoć novca iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada Zrenjanina. Ova izdvajanja se opredeljuju na osnovu konkursa i nisu deo redovnih već investicionih izdvajanja.
U Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj” u toku je jedno od najvećih ulaganja u proteklih nekoliko decenija. Naime, u pitanju je posao velikog obima koji znači mnogo više od estetske promene, a tiče se zamene stolarije, za šta je izdvvojeno sedam miliona dinara iz budžeta Grada Zrenjanina.

NAKON 60 GODINA NOVI PROZORI
– Investicija lokalne samouprave značajna je jer dugotrajno rešava pitanje dotrajale drvene stolarije i oluka. Škola je dobila i sredstva za fasadu i krečenje učionica i holova, što će u potpunosti promeniti izgled i ponuditi više standarde rada i boravka. Sa ugradnjom 144 nova prozora i pet ulaznih vrata počelo se sredinom marta, a završetak radova očekuje se sredinom maja – kaže Tanja Rođenkov, direktorka OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” i dodaje da će se ovom investicijom dosta poboljšati energetska efikasnost objekta.
Nakon ugradnje PVC prozora i zamene oluka, u planu su i popravka rasvete, krova i grejnog kotla, kao i zamena vrata na svim učionicama, ističu u „Zmaju”.
Od izgradnje škole do sada nije bilo većih investicija u objekat. Kako iz osmoletke poručuju, s vremena na vreme radilo se na rešavanju estetskih i po potrebi funkcionalnih problema.
– Do sada su bile sanirane kritične tačke, brinulo se o higijeni, ali su u pitanju bili radovi kratkoročnog efekta, dok su, iako značajne, donacije najčešće doprinosile tehničkoj opremljenosti – objašnjava direktorka.
Prema njenim rečima, prioritet uprave u budućnosti biće obezbeđivanje adekvatne sale za fizičko za 300 osnovca koji pohađaju ovu školu.

MUŽLjANSKOJ ŠKOLI VIŠE OD MILION DINARA
Od početka školske 2020/2021. godine u zgradi Osnovne škole „Servo Mihalj” od donacija je okrečena prostorija koja služi kao fiskulturna sala, kao i jedna svlačionica, postavljene su sprave i novo osvetljenje. U toku zimskog raspusta renoviran je jedan mokri čvor, zamenjene sanitarije i cevi. Takođe, osim ovog, okrečena su još dva mokra čvora. Njihovu sanaciju je finansirao Grad u vrednosti od 280.000 dinara.
– Od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice dobili smo sredstva za sanaciju fiskulturne sale u zgradi škole u ulici Mađarske komune u vrednosti od 860.000 dinara. Ovim projektom je planirana zamena prozora u spravarnici, kao i saniranje parketa- naglašava Atila Molnar, direktor najveće dvojezične škole u Banatu.
– Osim toga, planirano je i krečenje fiskulturne sale i spravarnice. Od Sekretarijata nam je odobreno i 70.000 dinara za organizovanje osmog po redu, međunarodnog kampa logike. Ukoliko epidemijski uslovi budu povoljni, u toku letnjeg raspusta organizovaćemo letnji kamp za učenike od 4. do 8. razreda – rekao je Molnar.
Osim ovoga, u toku prvog polugodišta, zahvaljujući „Bethlen Gabor Alap” i odobrenom projektu nabavljeno je šest kompjutera, dva LCD televizora i dva multifunkcionalna štampača za informatičke kabinete za obe zgrade škole. U isto vreme, škola je opremljena sa još šest kompjutera donacijom „Drekslmajer Automotive” d.o.o. Tako su za kratko vreme sve učionice (42) obezbeđene kompjuterima.
U školi čekaju rezultate konkursa raspisanog u Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine za nabavku dva projektora.

ZA BOLjE ŠKOLOVANJE BUDUĆIH GENERACIJA
I zrenjaninskim srednjim školama odobrena su sredstva za određene projekte. Tako je vozni park Tehničke škole u Zrenjaninu bogatiji je za još jedno motorno vozilo – automobil marke „dačija sandero”. Koristiće se kao nastavno sredstvo za obuku učenika u području rada saobraćaj. Za nabavku automobila iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 1,3 miliona dinara.
– Osim toga, u sklopu projekta opremanja škola čiji je pokretač kompanija NIS Gaspromnjeft, Tehnička škola dobila je još jedno, veoma značajno nastavno sredstvo vredno nešto više od dva miliona dinara. U pitanju je robot koji smo nazvali „Vasa”, a koji će omogućiti svim učenicima škole da se bolje upoznaju sa novim tehnologijama. Sredstvima iz donacija obnovili smo opremu računarskog kabineta i adaptirali prostor. Ukupna vrednost ovih radova prelazi milion dinara – ističe Đorđe Klać, direktor Tehničke škole i dodaje da je zbog pandemije korona virusa odložena realizacija većih planova, kao što je izgradnja nove škole.
Ističući da su finansije Pokrajnskog sekretarijata odobrena u iznosu od 2,9 miliona dinara, izuzetno značajne za Srednju poljoprivrednu školu, direktor Vladimir Popov navodi da će novac biti uložen u adaptaciju dela školske zgrade, kako bi se napravili učenički toaleti ukupne površine 70 kvadratnih metara, koji će se nalaziti u zgradi škole.
– Do sada su učenici koristili toalete koji se nalaze u školskom dvorištu i koji nisu povezani sa zgradom, što je uvek predstavljalo veliki problem našim učenicima. Najteže je u zimskim mesecima kada je spoljna temperatura ispod nule, sneg, kiša… Na ovaj način biće rešen problem koji postoji od kad i škola na ovoj adresi, u Makedonskoj ulici – navodi direktor Poljoprivredne škole.
Inače, zgrada škole je izgrađena u periodu od 1882. do 1892. godine i prvobitno je služila kao kasarna. Sve do 1968. godine, kada je sa JNA izvršena razmena za prostor koji je škola koristila u Ečki.

U PLANU REKONSTRUKCIJA DELA FARME
Ova monumentalna građevina je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Tokom 2014. godine obavljeni su radovi na obnovi fasade i enterijera škole.
– Izražavam lično zadovoljstvo što se dalja ulaganja u obrazovanje sprovode i što je škola veoma angažovana po tom pitanju. Trenutno pripremamo projektnu dokumentaciju za adaptaciju jednog objekta na školskoj farmi u kome nema neophodne svlačionice, toaleta i učionice. Takođe, pribavljamo potrebnu dokumentaciju za projekte investicionog održavanja pomoćnih objekata, kao i za njihovo ozakonjenje – objašnjava Popov.
Poznato je da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodelio školi dva miliona dinara za nabavku univerzalne širokoredne sejalice i opreme za prasilište i odgoj, namenjene za praksu učenika poljoprivrednog i veterinarskog smera.

  • „TESLI” SLEDI ADAPTACIJA DELA FASADE
    Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla” je konkurisala kod Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upavu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice za sredstva radi finansiranja tekućeg održavanja – sprovođenja mera tehničke zaštite na fasadi dela zgrade škole.
    – Ovim putem škola će iz pokrajinskog budžeta dobiti 3.119.000 dinara. Grad Zrenjanin kao sufinansijer obezbediće preostali iznos od oko 4.800.000 dinara. Radovima će biti obuhvaćen deo zgrade okrenut ka jezeru (prva faza radova). Predstoji potpisivanje ugovora i postupak raspisivanja javne nabavke – uputila nas je Dr Marija Servo, direktorka EGŠ „Nikola Tesla”.M.ML.

 

  • U EKONOMSKOJ RENOVIRANO POTKROVLjE
    – Radovi su u našoj školi izvedeni u četiri učionice, jednom kabinetu i hodniku, a obuhvatili su sanaciju plafona, uz izolaciju i spuštanje plafona, zamenu električnih instalacija i rasvete. Ovo znači da sada u renoviranim učionicima zaista imamo daleko bolje i bezbednije uslove za rad – kaže Dragoslava Golušin, direktorka Ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković” povodom investicija u školske objekte.- Imajući u vidu značajna sredstva koja su opredeljena za ulaganje u osnovne i srednje škole, verujemo da ćemo u narednom periodu uspeti da dobijemo sredstva koja su našoj školi prioritet: potrebna je rekonstrukcija kabineta za ugostiteljsku struku, tj. kabineta za kuvarstvo i usluživanje, gde 9 odeljenja (6 odeljenja kuvara koji pohađaju nastavu na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku i 3 odeljenja konobara) izvode svoje časove vežbi i praktičnu nastavu – navodi Golušin.
    Sem ulaganja u objekte, jedan od prioriteta u ovoj školi jeste i savremena oprema.

M. BEČEJAC & J. ŠORMAZ & S. VORKAPIĆ