VIŠI SUD POTVRDIO OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ZA GORANA PETKOVIĆA

Domom učenika rukovodio je savesno

Goran Petković, nekadašnji direktor Doma učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina”, oslobođen je optužbi da je nesavesnim rukovođenjem ovom institucijom 2013. i 2014. godine pričinio finansijsku štetu – odlučio je Viši sud u Zrenjaninu početkom oktobra. Time je potvrđena presuda zrenjaninskog Osnovnog suda iz novembra 2017, po kojoj je Petković takođe oslobođen, a na koju se Osnovno javno tužilaštvo bilo žalilo.
Petkovića je Tužilaštvo teretilo za nesavestan rad u službi – konkretno da je isplatama reprezentacije, jubilarnih nagrada, socijalnih davanja, službenih putovanja i dnevnica finansijski oštetio Ministarstvo prosvete. Međutim, Viši, a takođe i Osnovni sud, zaključili su da je bivši rukovodilac Doma učenika pravilno trošio budžetska sredstva namenjena toj ustanovi.


Kako se navodi u obrazloženju presude, da Petković nije isplatio jubilarne nagrade, socijalna davanja, službene dnevnice i putovanja, Dom učenika zadesili bi dodatni troškovi usled mogućih sudskih sporova. Osim toga, trošenje novca na reprezentaciju nije protivzakonito, stoji u presudi. Imajući sve to u vidu, Goran Petković je na mestu direktora Doma „Angelina Kojić Gina” postupao u interesu ove ustanove, kao i Ministarstva prosvete.
Goran Petković je ranije u toku suđenja izjavio da je budžetska inspekcija 2013. i 2014. kontrolisala kako Dom učenika troši novac, te da nijedan dinar nisu utrošili nenamenski, već su se pridržavali finansijskog plana. Kako je kazao, na njihove finansijske izveštaje tada nisu imali primedbe ni Upravni odbor Doma niti Ministarstvo finansija i Uprava za trezor.
Dom „Angelina Kojić Gina” raspolagao je novcem na isti način kao i svi drugi domovi učenika u Srbiji, naveli su prošle godine za naš list predstavnici odbrane Gorana Petkovića iz advokatske kancelarije Vićentija Darijevića. Prema njihovim rečima, radilo se o sistemskom problemu na nivou cele države jer je nedostajao odgovarajući pravilnik, te su ustanove učeničkog i studentskog standarda same određivale kako će obezbediti i utrošiti novac za svoje delatnosti.
Odbrana je takođe naglasila da je krivični postupak protiv Gorana Petkovića osmišljen kako bi ga sprečili da se u toku reizbora kandiduje za mesto direktora Doma učenika srednjih škola.
– Protiv njega kao rukovodioca Doma u poslednjih pet godina podneto je više od deset krivičnih prijava i sve su odbacivane – naveli su tada za „Zrenjanin” advokati Gorana Petkovića.

M. Maričić