„VITA BREVIS” – NOVI VOKALNI KVARTET NA ZRENjANINSKOM MUZIČKOM NEBU

Iskorak sa utabanih životnih staza

Zrenjanin odavno nosi epitet „grada horova”. Prošle godine pojavio se na muzičkoj sceni još jedan ansambl, vokalni kvartet „Vita brevis”. Čine ga četiri profesionalne muzičarke – Tatjana Ivanica, Vilma Dutina, Zorica Kozlovački i Aniko Gardinovački – nastavnice u muzičkoj školi „Josif Marinković”.
Dele ljubav prema muzici i pevanju, a vezuje ih i prijateljstvo. Kvartet izvodi četvoroglasne, pretežno a cappella (bez pratnje) kompozicije i sastoji se iz prvog i drugog soprana – Tatjana i Vilma, i prvog i drugog alta – Zorica i Aniko.

NIKAD NIJE KASNO…
– Ideja o osnivanju kvarteta nastala je spontano, 2018. godine, kada smo zajedno učestvovale u radu Hora dirigenata na „Horskim svečanostima” u Nišu. Presudno je bilo naše uživanje u međusobnom druženju i zadovoljstvo koje osećamo kada zajedno pevamo. U svakodnevnom životu prepunom obaveza, briga i žurbe osmislile smo sebi duhovno utočište. Kao što se kaže „tri žene pijaca”, tako četiri žene koje čine kvartet ispunjavaju probe sa puno priče, smeha, ali i ozbiljnog rada na kompozicijama.
Iako radimo opušteno i iz uživanja, profesionalno smo vrlo kritične i fokusirane na svaki detalj u izvedbi. Nismo opterećene nastupanjem jer smo sve četiri profesionalno vrlo ispunjene, već radimo tempom koji nama odgovara i biramo nastupe i publiku – priča Zorica Kozlovački, nastavnica harmonije i dirigovanja u Muzičkoj školi, dirigentkinja školskog Omladinskog mešovitog hora i osnivačica i dirigentkinja Mešovitog hora „Panonika”. Ljubav prema horskom pevanju osvojila ju je kao mladu članicu Hora „Josif Marinković”.
Tatjana Ivanica je nastavnik solfeđa i dugogodišnji pevač proslavljenog hora „Josif Marinković”. Vokalno iskustvo stekla je i u radu Svetskog omladinskog hora (World Youth Choir, 1991.), a dirigentsko sa horom devojaka „Gusle” iz Kikinde (1995 – 2000). Peva u Mešovitom horu „Panonika”.
– Ime kvarteta „Vita brevis” na latinskom znači „život je kratak”. Naša ideja nije lament nad prolaznošću života, već naprotiv, želimo da poručimo da je neophodno i nikad nije kasno da radite nešto što vas ispunjava zadovoljstvom, kreativnošću. To je novi izazov, iskorak sa utabanih životnih staza i pronalaženje nove svrsishodnosti i ugla sagledavanja, u našem slučaju muzike, koju već vrlo dobro poznajemo – objašnjava Tatjana Ivanica.
Kako kaže, žele da inspirišu sve koji imaju neku neostvarenu želju da hrabro i odlučno krenu u njenu realizaciju. Članice Kvarteta nastoje i da budu uzor svojim učenicima, da ih podstaknu da tragaju za pravim kvalitetom u muzici, razviju kritički odnos prema „poplavi” šund i kič muzike i ne zaborave da uvek imaju mogućnost izbora, ističe Tatjana Ivanica.

PAŽLjIVO ODABRAN REPERTOAR
Kvartet je nastupao povodom proslave 25 godina lista „Zavičajac” u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” i na Božićnom koncertu u katedrali Svetog Ivana Nepomuka u organizaciji Kamernog hora „Emanuel”. U planu su im novi nastupi na kulturnim manifestacijama u gradu.
– Programsko usmerenje kvarteta u odabiru kompozicija koje izvodimo jeste da se prvenstveno nama sviđaju i uklapaju u naše vokalne opsege. Pažljivo biramo i proširujemo repertoar znalački napisanim aranžmanima svetski priznatih vokalnih aranžera, pre svega pop i džez pravca. Izbor usklađujemo i shodno prilici u kojoj nastupamo. Eksperimentišemo sa različitim bojama, raspoloženjima i izrazima u sazvučju naših glasova, stvarajući autentičan zvuk. Uzori su nam ženski kvarteti koji su u inostranstvu vrlo uspešni i popularni – dodaje Vilma Dutina, nastavnica violine.
Kako kaže, ljubav prema horskoj muzici u njoj je probudila Marija Mali, nekadašnja dirigentkinja Osnovne škole „2. oktobar”, doajenka dečje horske scene. Vilma kao dirigentkinja uspešno vodi Kamerni hor „Emanuel”, a kao violinistkinja svira i nastupa sa Zrenjaninskim kamernim orkestrom i Filharmonijom.

ISKRENE ČESTITKE PUBLIKE
Aniko Gardinovački, nastavnica klavira i korepetitorka u Muzičkoj školi, ističe da ne zna za sličan ansambl u našem okruženju.
– Ponosne smo na svoju jedinstvenost. Često posle nastupa dobijamo od publike iskrene čestitke. Srećne smo ako uspemo da na njih prenesemo emocije, ljubav i uzbuđenje koje mi osećamo kada pevamo i duboko smo zahvalne na talentu kojim raspolažemo – ističe Aniko Gardinovački.
Ona je i aktivna saradnica nekoliko horova. Svoju ljubav prema muzici duguje Horu omladinskog društva „Josif Marinković”, a pre svega, dirigentu Slobodanu Bursaću. Učestvovala je u prvom sastavu Svetskog omladinskog hora (World Youth Choir 1989-90) i vodila rezidencijalni hor na međunarodnom festivalu „Kantat” u Novom Sadu.
Svoje znanje muzičarke kvarteta „Vita brevis” usavršavaju i kao članice Srpske horske asocijacije i „Hora dirigenata” pri ovoj asocijaciji. Miroslava Malbaški

Miroslava Malbaški