VOLITE LI KUGLOF: I slatko i slano

U organizaciji Udruženja žena „Livađanke“ u Aleksandrovu je sinoć održano takmičenje za najbolje spravljeni kuglof. Ove godine, kako je rekla predsednica udruženja Ljubinka Miškov, bile su dve kategorije: slani i slatki kuglof. O tome ko je bio najumešniji odlučivao je žiri, u čijem su sastavu bile Mira Vuković, Mirjana Lazar i Ksenija Cvijanović.

Dodeljene su dve specijalne nagrade: Kristini Pitarević iz Aleksandrova, koja ima 14 godina, i Jeleni Stojanović iz Žitišta.

U kategoriji slanih rolata bila su samo četiri uzorka. Prvo mesto zaslužila je Ljubica Vukov iz Zrenjanina. Drugo mesto osvojila je Ljiljna Sovilj iz Novih Kozaraca.

U kategoriji slatkih kuglofa bilo je 20 uzoraka ovog, kako se to kaže, kolača nad kolačima, prepoznatljivog i po formi, jer se obavezno peče u rebrastom kalupu. Prva je Biljana Popadić iz Orlovata, druga Ana Radlovački iz Srpskog Itebeja, a treća Veselinka Mijat iz Taraša.rsz_livadjanke2 rsz_livadjanke4

– Za kuglof  je važan oblik, treba da je dobro pečen, ukusan… Ukus zavisi od dodataka – prvo, on je čokoladni i vinski, a dodaci su po izboru domaćice. Najčešće su voćni – rekla je Mira Vuković, dok je Mirjana Lazar pohvalila i umeće ukrašavanja.

rsz_livadjanke3

M.B.