VREDNI MALIŠANI IZ BELOG BLATA: Posadili svoju baštu

U okviru projekta „Za čistije i zelenije škole Vojvodine“, čiji je pokrovitelj Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, beloblatski mališani sprovode ekološke aktivnosti.
– Ove nedelje je na programu bilo zasejavanje kombinovane cvetno – povrtarske bašte koja će predstavljati praktičan poljoprivredno – ogledni prostor u kome će deca na najneposredniji način učestvovati u uzgajanju različitih biljaka. Izbor cveća je pao na one vrste koje ujedno štite povrtarske kulture od raznih štetočina. Na taj način se povezuje teoretsko znanje sa praktičnim, a naši đaci će moći, u interakciji sa učenicima iz urbanih sredina, to stečeno znanje prenositi u vidu vršnjačke edukacije – objašnjava direktor beloblatske škole Milan Nedeljkov i dodaje da su od povrltarskih kultura zasejana semena luka, spanaća, graška, šargarepe, zeleni, peršuna, boranije, cvekle, a od cveća kadifa, turski karanfil, šeboj, lepa Kata, bosiljak.
Ove aktivnosti malih baštovana iz predškolske ustanove koredspondiraju sa još jednom aktivnošću sličnog karaktera koju realizuje Lokalna akciona grupa „Carska bara“, a koja takođe ima za cilj poboljšanje kvaliteta života lokalnih zajednica, njihovo povezivanje i realizaciju održivih projektnih aktivnosti.
U sklopu ove aktivnosti postavljeni su i komposteri, koji će biti upotrebljeni za sakupljanje i preradu bio otpada.

S.V.

belo blato 1