VREMENSKI USLOVI DIKTIRAJU TEMPO RADOVA NA OBNOVI ZNAČAJNOG ZDANJA

Završetak posla početkom aprila

Zdanje u Svetosavskoj ulici, koje je rekonstruisao Dragiša Brašovan, jedan od najznačajnijih srpskih arhitekata 20. veka, bilo je dom znamenite velikobečkerečke porodice Županski. Od oktobra prošle godine na ovoj kući se mogu videti skele, a majstori su nedavno završili prvu fazu građevinskih radova.
Kako za naš list navode nadležni iz Odeljenja za privredu Gradske uprave, urađeno je oko 80 odsto posla. Kompletno je saniran (zamenjen) krov, zatim zidovi (obijanje, malterisanje, struganje, gletovanje) i drvene konstrukcije. Takođe su zamenjene opšivke dimnjaka i vertikalnih i horizontalnih oluka. Nadležni napominju da će finalni unutrašnji poslovi biti izvedeni po završetku restauracije stolarije.
– Preostaje da se uradi fasada, koja ne samo da ima estetsku funkciju, već i važnu ulogu zaštite od spoljnjih uticaja. Navedeni radovi zavise od vremenskih uslova. Očekivani rok za finalizaciju je 1. april – poručuju iz Odeljenja za privredu.

Obnovu kuće porodice Županski inicirale su dve ustanove kulture: Narodni muzej, kojem ovo zdanje pripada kao depadans, i Zavod za zaštitu spomenika kulture, zadužen za konzervatorski nadzor.
Lokalna samouprava kao investitor finansira projekat sa oko pet miliona dinara (bez PDV-a). Izvođač radova je građevinska firma „Mont”.
Podsetimo, Grad je decembra 2018. za 47.000 evra otkupio deo kuće u kojoj je živeo i radio dr Slavko Županski (Melenci 1880 – Zrenjanin 1959), advokat, političar i vođa srpskog nacionalnog pokreta u Banatu u vreme Austrougarske monarhije i Prvog svetskog rata. Bio je osnivač (31. oktobar 1918) i predsednik Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku. Nakon oslobođenja, od decembra 1918. do septembra 1919. obavljao je funkciju velikog župana Torontalske županije. Njegova praunuka Bojana Ličanin poklonila je deo umetnina i pokućstva kuće.
Bojan Kojčić, istoričar umetnosti u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, podsetio je da je pre oko tri decenije polovinu kuće tadašnji vlasnik prodao, nakon čega je pretvorena u lokale. Tako je zdanje pretrpelo prepravke zbog kojih je u velikoj meri izgubilo svoju arhitektonsku celovitost.
– No, ipak je moguće na osnovu očuvanog dela izvesti kompletnu rekonstrukciju kuće, što bi bilo veoma važno s obzirom na njen istorijski značaj – rekao je Kojičić.
Od smrti arhitekte Slavka (1943–2015), unuka dr Županskog, i njegove majke, prošlo je sedam godina, a u kući niko ne boravi.
– Naslednici, koji više ne žive u Zrenjaninu, nisu imali interesa i finansijskih mogućnosti da je održavaju. Zbog stepena zaštite koju uživa, nije dozvoljena promena spoljnog izgleda, uz minimalne intervencije u enterijeru. Da nije postala vlasništvo Grada, kuća bi i dalje propadala, a zbog pomenutih ograničenja, ne bi bilo jednostavno pronaći zainteresovanog kupca. Ako bi joj se promenila namena (iz stambene u poslovnu), postojala bi opasnost od narušavanja njenog izgleda, odnosno od gubitka još jednog Brašovanovog dela u Zrenjaninu. Na ovaj način je njena neizvesna sudbina izbegnuta – istakao je Kojčić.

Miroslava Malbaški

Foto: LSV