Vujin tužilac, a Đuran?

Piše: Dalibor Bubnjević

Mesecima se vode diskusije u čaršiji ko će biti državni odvjetnici u narednih šest godina. U opticaju su bila mnoga imena. Međutim, (po)kazalo se da Mladen Vujin ima najveću podršku u Državnom veću tužilaca. Uprkos velikoj konkurenciji, kolege su jedino njega preporučile za čelnika.
Mnoge je iznenadilo to što je Vujina predložila i Vlada Srbije. Naime, u dopisu Narodnoj skupštini od 7. decembra se, između ostalog, navodi da je pravosudni ispit položio 2009. godine. Potom se ističe da je funkciju u Osnovnom javnom tužilaštvu obavljao od 1. januara 2016. godine.
U zvaničnim materijalima se, međutim, ne navodi kojim je sve pritiscima bio izložen?! Tako se ne pominje da je u operativnim registrima mogao da ima kodno ime „Morahalom“. Naime, operativci beleže da je pokušan uticaj na njega od strane političara sa „diplomatskom karijerom“. Prema analitičkoj evidenciji, slično je postupao i advokat krivičar sa kojim je (ne)retko plivao.
Vujin je koliko, toliko, obezbeđen! Međutim, mnogi ne znaju šta će biti sa Zoranom Đuranom, višim javnim tužiocem. Njega je preporučilo Državno veće, ali se očito zagubio u prevodu. No, nije on jedinstven slučaj. Slično je bilo u Kragujevcu, Beogradu, Kikindi i Jagodini.